Čtvrtek, 28. března 2024

Čínské aerolinie chtějí bojkotovat plán EU na emisní povolenky

Čínské aerolinie chtějí bojkotovat plán EU na emisní povolenky

Čínské letecké společnosti mají doporučení bojkotovat plán Evropské unie, která chce od ledna nutit světové aerolinie létající do Evropy k nákupům emisních povolenek. Všechny čínské přepravce k tomu vyzval generální tajemník Čínského sdružení letecké přepravy (CATA) Wej Čen-čung, sdělila dnes oficiální tisková agentura China News Service.

Šéf asociace také aerolinie požádal, aby činitelům EU nepředkládaly plány monitorování emisí oxidu uhličitého, ani s nimi nevstupovaly do bilaterálních jednání o preferenčním zacházení. Wej uvedl, že čínská vláda by měla uvažovat o odvetných opatřeních, pokud EU bude i přes "globální odpor" na svém jednostranném plánu trvat.

Evropská komise v březnu rozhodla, že všechny letecké společnosti světa, které létají na území členských zemí EU, budou od 1. ledna zahrnuty do obchodování s emisními povolenkami. Nemají přitom platit povolenky jen za emise oxidu uhličitého v době letů nad EU, ale za celou trasu letu, což výrazně poškodí provozovatele dálkových letů.

Proti plánu EU se již důrazně postavily Spojené státy, které plánují zakázat americkým přepravcům účast na systému zákonem. Kontroverzní krok Bruselu ostře kritizují světové organizace cestovního ruchu, odbory a řada zemí světa. EU ale stále trvá na svém a podle bruselských činitelů prý měla na svůj jednostranný krok právo poté, co zkrachovala jednání o omezení emisí z letecké dopravy.

CATA uvedla, že evropské schéma bude stát čínské letecké společnosti jen v prvním roce platnosti 800 milionů jüanů (2,4 miliardy Kč). Do roku 2020 by se jejich roční náklady měly ztrojnásobit. Evropští činitelé tvrdí, že náklady pro globální aerolinie nebudou vysoké, protože v prvním roce bude 85 procent povolenek udělováno zdarma, uvedla agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů