Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pojišťovny vyplatí v letošním roce na škodách způsobených přírodními katastrofami více než 100 miliard USD (téměř dva biliony Kč). Ve srovnání s loňským rokem je tato částka více než dvojnásobná a druhá nejvyšší v historii. Vyplývá to z odhadu švýcarské zajišťovny Swiss Re.
Nejdražším rokem pro pojišťovny byl v případě přírodních katastrof rok 2005, kdy hurikán Katrina zdevastoval město New Orleans. Tehdy pojišťovny vyplatily na škodách 123 miliard USD.
V letošním roce již proběhlo několik velkých přírodních katastrof. K růstu nákladů nejvíce přispělo zemětřesení a cunami v Japonsku 11. března, tornáda ve Spojených státech a záplavy v Austrálii a Thajsku, napsala agentura Reuters.

Tisíce ptáků uhynuly ve městě St. George v Utahu, když si zřejmě spletly parkoviště a další plochy u zdejšího obchodního centra Walmart s vodní hladinou a snažily se na nich přistát. Informovala o tom dnes agentura AP.
Podle místních úřadů potápky pravděpodobně zmátly bouřkové mraky, které se nad městem utvořily v noci z pondělí na úterý. Tisíce těchto ptáků, kteří na zimu migrují na jih, omyl zaplatily životem, další asi 2000 se ale do úterního večera podařilo zachránit. I za pomoci tamního centra pro ochranu přírody, jehož zaměstnanci objížděli okolí a mrtvé i zraněné ptáky sbírali.

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve čtvrtek 15. prosince přijal usnesení zabývající se bezpečností a ochranou zdraví zaměstnanců v EU. Každý rok totiž v EU zemře 168 000 občanů EU v důsledku nemocí souvisejících s jejich zaměstnáním a zraněno je více jak 7 milionů pracovníků. Poslanci požadují posouzení potenciálních rizik nových technologií a škodlivých látek a požadují navržení právních předpisů tak, aby se zajistilo, že i nové nanomateriály budou zahrnuty do budoucích směrnic o ochraně zdraví. Kromě toho poslanci navrhují Komisi, aby navrhla směrnici na ochranu pracovníků, kteří se nebojí upozornit na rizikové praktiky na pracovištích. Poslanci se také zabývali stresem na pracovišti a vyzývají Komisi, aby přijala opatření, která zajistí, že rámec dohody EU o stresu při práci z roku 2004, bude řádně proveden v každém členském státě.

Na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Šumava byla k 16. prosinci vyhlášena nová přírodní rezervace Zátoňská mokřina. Nachází se u Teplé Vltavy poblíž Horní Vltavice na Prachaticku a má rozlohu 64 hektarů. Rezervace má zachovat samovolný vývoj přírodního lesa, sdělila dnes ČTK referentka Národního parku a CHKO Šumava Jana Zvettlerová.
"Tento les je tvořen především druhy údolního jasanovo-olšového luhu nebo rašelinných a podmáčených smrčin. V horizontu 50 let lze očekávat spontánní přeměnu ekosystému do stavu přírodního lesa," uvedl vedoucí oddělení Správy CHKO Šumava Pavel Hubený.
Na území Zátoňských mokřin rostou až 150 let staré stromy. V rezervaci Zátoňská mokřina bude založena trvalá monitorovací síť k dlouhodobému sledování vývoje lesního porostu.

Znečištěné ovzduší způsobené vypouštěním emisí z 10 000 velkých průmyslových zdrojů stálo v roce 2009 obyvatele Evropy mezi 102 a 169 miliardami EUR, což představuje v průměru 200 - 330 EUR na obyvatele za rok. Toto zjištění je publikováno v nové zprávě Evropské agentury pro životní prostředí Revealing the costs of air pollution from industrial facilities in Europe, která analyzuje náklady spojené se znečištěným ovzduším ve vztahu k poškození zdraví a životního prostředí. Pomocí již existujících nástrojů byly odhaleny doposud skryté náklady spojené se znečištěným ovzduším, které není možné nadále přehlížet.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů