Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sto milionů zatím v díře na Bruntálsku neskončí

Sto milionů zatím v díře na Bruntálsku neskončí

Státní rozpočet zřejmě ušetří sto milionů korun. Ministerstvo financí totiž poslední listopadový den zrušilo zakázku na zasypání propadlého dolu Žebračka u Zlatých Hor na Bruntálsku.

Zasypání nařídil Český báňský úřad s odůvodněním, že je propadlina nebezpečná. Plot, který tam je, prý vstupu dostatečně nebrání. Rozhodl přitom za zády památkářů, na jejichž popud ministerstvo kultury opuštěný důl, který má ve správě státní podnik Diamo, v roce 1994 prohlásilo národní kulturní památkou.

14 dní na nabídku

Ministerstvo financí proto v červenci vybralo pět firem, jež vyzvalo, ať v rekordně krátké době 14 dnů předloží nabídky. Cenu odhadlo na sto milionů korun.

"Dozvěděli jsme se o tom, až když běželo poptávkové řízení na firmu, která ten důl zasype," kritizuje rozhodnutí báňského úřadu ředitel ostravské pobočky Národního památkového ústavu Miloš Matěj. A k protestům se přidalo i ministerstvo životního prostředí.

A resort financí jim dal za pravdu, že příkaz báňského úřadu byl v rozporu se zákonem, protože oba úřady obešel. "Musí znovu rozhodnout a vypořádat se s připomínkami," potvrdila Radmila Musilová z odboru ekologických škod ministerstva financí.

Proč tak draze?

Nutnost urychleného zasypání vysvětloval báňský úřad havarijním stavem a "náhlým zhoršením stability" propadu. "Ten stav je stejný už dvacet let, nic se nezměnilo," oponuje Vratislav Pecina z České geologické společnosti, která stará důlní díla monitoruje.

"Za jediné přijatelné řešení trvalého charakteru lze považovat pouze zasypání celé propadliny," argumentoval bez bližšího vysvětlení v tehdejším havarijním výměru báňský úřad.

Srovnatelných propadlin s Žebračkou je přitom v zemi až stovka. Není tedy jasné, proč je nutné zasypat právě tenhle starý důl a proč to má stát tolik peněz. Existuje totiž mnoho jiných a levnějších řešení. "Spousta štol je zabetonovaná, či je tam mříž," poukazuje Pecina, podle něhož by stačilo i pořádné oplocení. "S tímto přístupem by museli zasypat všechny díry v zemi včetně Macochy," dodal v nadsázce.

Nyní to najednou vypadá, že žádné zasypání potřeba není. Kolem dolu totiž vyrostl nový plot. "Diamo zajistilo propadlinu proti vstupu osob," uvedl mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek s tím, že tak byl splněn jejich požadavek na zajištění propadliny. Zda však definitivně padl nápad na zasypání, nechtěl potvrdit.

Památkáři s geology nyní doufají, že se jim starý důl podaří i oživit. "Navrhujeme různé varianty řešení. Nyní záleží na tom, jestli budou akceptovatelné pro druhou stranu," říká památkářka Michaela Ryšková. Co by zde podle ní mohlo být? Například vyhlídková betonová plošina s výhledem do lomu či naučná stezka.


Důl Žebračka
15. 8. 1994 Ministerstvo kultury prohlásilo důl kulturní památkou
28. 4. 2011 Český báňský úřad vydává Závazný příkaz k odstranění závady zasypáním
26. 7. 2011 Ministerstvo financí posílá pěti firmám výzvu, aby se zúčastnily jednání o zakázce
11. 8. 2011 Poslední možný den jednání o zakázce
18. 8. 2011 MF zakázku po protestech památkářů pozastavilo
30. 11. 2011 MF zakázku definitivně ruší

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů