Čtvrtek, 28. března 2024

Brazílie se potýká s dalším ropným únikem

Brazílie se potýká s dalším ropným únikem

Brazilský stát Rio de Janeiro se potýká s dalším ropným únikem z těžební plošiny v Atlantiku. Z plošiny, kterou pro firmu Petroleo Brasileiro provozuje japonská společnost Modec, podle místních úřadů uniklo 10.000 litrů suroviny, která ohrožuje ekologicky citlivé pláže. Dnes o tom informovala agentura AP.

Po úniku se na moři vytvořily dvě ropné skvrny široké asi 200 metrů. Surovina se přiblížila k pobřeží, kde ohrožuje "ekologicky citlivou oblast, která je přirozeným prostředím pro želvy, delfíny a další zvířata", uvedl ministr životního prostředí Ria de Janeiro Carlos Minc.

Minc také prohlásil, že japonské firmě hrozí kvůli ropnému úniku pokuta ve výši 10 milionů realů (105 milionů korun).

V krátké době je to už druhý ropný únik z těžební plošiny při brazilském pobřeží. V listopadu se ve vrtu společnosti Chevron vzdáleném 370 kilometrů od břehu vytvořily vlasové trhliny, kterými se do moře dostalo přes 400.000 litrů ropy.

Chevron kvůli ekologické havárii dostal od státu Rio de Janeiro pokutu v přepočtu 530 milionů korun. Brazilské federální úřady navíc požadují odškodné za ekologické škody ve výši náhradu škod 10,6 miliardy dolarů (209,5 miliardy korun).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů