Sobota, 27. dubna 2024

DUHOVKY: Václav Havel, obhájce naší krajiny

DUHOVKY: Václav Havel, obhájce naší krajiny
  1. VZPOMÍNKA: Václav Havel, obhájce naší krajiny
  2. POMOZTE: Napište vánoční přání premiérovi
  3. NOVÉ ČÍSLO 7.G: Dvacet letokruhů Sedmé generace
  4. KRAJINA: Připravit se na proměněné podnebí

VZPOMÍNKA
Václav Havel, obhájce naší krajiny

Václav Havel často připomínal, že naše krajina je součástí našeho domova. Mluvil o tom, jak haly, velkosklady a supermarkety pohlcují zelený prostor kolem našich měst. Podotýkal, že mezi příčiny ničivých povodní patří i nezdravé nakládání s krajinou, odkud zmizela zeleň. Podporoval, abychom v ní vyčlenili i místo pro divokou přírodu. Ale poukazoval také na naši společnou odpovědnost za globální svět, například v diskusi o změnách podnebí.

Svojí včasnou a účinnou osobní intervencí před šesti lety pomohl uhájit obce na Mostecku před rozšiřováním uhelných dolů. Václav Havel se jako první významný politik postavil proti lhaní ČEZ při stavbě Temelína. V roce 2009 se stal nejčestnějším patronem naší iniciativy Velká výzva. Pane prezidente, Vaší podpory jsme si vždy vážili více než kterékoli jiné.

POMOZTE
Napište vánoční přání premiérovi

Máme neopakovatelnou příležitost: můžeme pročistit ovzduší, srazit účty za teplo a osvobodit se od závislosti na uhelných dolech i ruském plynu. Ministři během několika týdnů rozhodnou, jak použijí peníze, jež velké průmyslové podniky budou platit za povolenky ke znečišťování. Hnutí DUHA společně se Svazem měst a obcí i dalšími navrhlo, aby je investovali do nového programu, který statisícům domácností pomůže se zateplováním domů, výměnou oken a instalací čistého vytápění.

Abychom jej prosadili, potřebujeme také Vaši pomoc. Napište prosím z našeho webu premiérovi Petru Nečasovi vánoční přání. Požádejte jej, aby velkou většinu peněz soustředil do důležitého Programu energetické nezávislosti. Bude Vás to stát jen pár minut.

NOVÉ ČÍSLO 7.G
Dvacet letokruhů Sedmé generace

V šestém čísle našeho časopisu Sedmá generace, které je nyní čerstvě k dostání, se mimo jiné dozvíte zda jsou ekologičtější čtečky, nebo knížky; co by se stalo, kdyby neexistovaly úroky, nebo jak vypadá fronta v šumavských pralesech pár měsíců po velkém letním sporu o kácení.

Prozradíme také proč lidem někdy chybí zvířecí touha po životě, zavzpomínáme na ochránce beskydských lesů Lea Košťála a představíme nový fenomén freecycling. V neposlední řadě si pak můžete prohlédnout, jakou cestu ušla Sedmá generace za 20 let své dosavadní existence. Přejeme příjemné čtení.

KRAJINA
Připravit se na proměněné podnebí

Chceme naši ekonomiku zbavit závislosti na uhlí a ropě. Nicméně mezitím se také musíme připravit na globální změny podnebí, kterým se už nemůžeme vyhnout. Poukazuje na to nová publikace, kterou právě vydalo Hnutí DUHA s dalšími ekologickými i humanitárními organizacemi. Připomíná, že by vláda měla přijít s konkrétními plány, jak náš život i krajinu připravit na teplejší a sušší podnebí.

Musíme obnovit zeleň v polích i meandrující koryta řek, sázet více stromů ve městech a také vracet do lesů listnáče namísto umělých smrčin, které jsou náchylné na sucho a horko. Ale mnohem důležitější, složitější a dražší bude pomoc chudým rozvojovým zemím. Drobné zemědělce v Africe nebo Asii totiž globální změny podnebí postihnou mnohem hůře než nás. Státy třetího světa, které nemají na potřebná opatření, očekávají od České republiky i jiných hlavních znečišťovatelů, že účet uhradí ony. Zejména pokud chtějí nadále chrlit do vzduchu další exhalace.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů