Pátek, 29. března 2024

Energii v Evropě je třeba využívat efektivněji

Energii v Evropě je třeba využívat efektivněji

Ekonomická krize nutí země EU k úsporám. Vlády omezují sociální jistoty i zdravotní péči. Jsou ale takové drastické škrty tou jedinou cestou? Nedá se dělat ještě něco jiného?

"Nutných úspor ve veřejných rozpočtech lze dosáhnout třeba i zvyšováním energetické účinnosti," tvrdí český europoslanec Pavel Poc. "Se svými kolegy z výboru pro životní prostředí jednoznačně podporuji návrh, aby plnění cílů v této oblasti bylo povinné".

S návrhem zvýšovat energetickou účinnost přichází Evropská komise. Je totiž evidentní, že jinak se nepodaří splnit cíl strategie Evropa 2020 a uspořit 20 procent primární energie.

Pocův Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) hlasoval o návrhu Komise právě dnes. Kromě zavedení zmiňovaných povinných cílů zároveň prosazuje, aby členským státům byla dána dostatečná volnost při výběru strategie, jak jich dosáhnout. "Nechceme nic přikazovat... Jde nám o stanovení jasných a závaznách cílů, které budou brát ohled na situaci v jednotlivých evropských zemích," tvrdí Pavel Poc.

Výbor ENVI také přivítal, že návrh Komise přinese i další snížení emisí. Sektor energetiky je v Evropě největším zdrojem skleníkových plynů (v roce 2008 to bylo 79 procent).

Směrnice o zvýšení energetické účinnosti navíc sníží závislost EU na dovozu paliv a energií, zajistí občanům nižší účty za energie a teplo a přispěje k vytváření nových pracovních míst.


Více Informací:

RNDr. Pavel Poc, MEP
pavel.poc@europarl.europa.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů