Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínští policisté včera na jihu země zasáhli obušky a slzným plynem proti demonstraci tisíců nespokojenců, kteří se bouří proti tepelné elektrárně silně znečišťující ovzduší města Chaj-men. Střet policie s protestujícími si vyžádal smrt patnáctiletého chlapce a stovku zraněných, včetně žen.

Družice Kepler, pomocí které americká NASA pátrá po obyvatelných planetách mimo naši sluneční soustavu, objevila první dvě planety téměř stejně velké jako Země. S odvoláním na americké vědce o tom informovala agentura AP. Povrch obou planet je však příliš horký, než aby na nich mohl být život. Obě planety jsou podle vědců pravděpodobně hornaté stejně jako Země.

Dnes jsou k dostání i inovativní přípravky, které jsou již předdávkované buď v podobě kapslí nebo gelových polštářků, jež se vhodí přímo do bubnu pračky. Druhá vlna kompaktace snižuje množství potřebného pracího prášku ze 100 na 80 g. Napomáhá to snižovat dopady na životní prostředí za předpokladu, že menší objem a kvalitnější složení prášku znamenají méně chemických látek, méně obalů a odpadu a méně dopravy a emisí z ní pocházejících.
Iniciativu výrobců pracích prostředků směřující ke koncentraci a v jejím důsledku ke snížení spotřeby energie i množství odpadních látek vítá také Tomáš Hák, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. "Koncentrace pracích prášků je správným krokem, jelikož výrobky jsou k životnímu prostředí v mnoha ohledech šetrnější," vysvětluje.
I dm drogerie markt podle PR manažerky Evy Vaněčkové klade velký důraz na ekologii z hlediska účinnosti při nižší teplotě, ale také na další kompaktaci. "Snažíme se zákazníkům nabízet ekologické alternativy pracích prostředků. Vedeme například ekologické prostředky Ecover a Y&B," říká Vaněčková. Pro podporu prodeje tyto výrobky propagují ve svých slevových knížkách. "Velmi oblíbené mezi zákazníky jsou kupony slevových knížek věrnostního programu dm active beauty svět výhod a zařazení výrobků do Cenového bonbonku (výhodná vícekusová balení)," vysvětluje Vaněčková.

Výrobci biopotravin se obávají nepříznivého vývoje české ekonomiky v příštím roce. Mohl by je poškodit dokonce více než zvyšování DPH. Manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová poukázala na to, že právě dražší biopotraviny budou oblastí, kde budou lidé nejvíce šetřit. Podle průzkumu občanského sdružení Pro-bio-liga byly biopotraviny v loňském roce v obchodních řetězcích dražší průměrně o 100 % než srovnatelné běžné potraviny. Růst tuzemské spotřeby biopotravin výrazně zpomalil už v důsledku ekonomické krize v roce 2009. Přitom by podle Nesrstové například biozelenina od drobných farmářů tak drahá být nemusela. Mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová se vyjádřila, že v důsledku plánovaného lednového zvýšení nižší sazby DPH ze současných 10 na 14 % očekávají výrobci v příštím roce pokles trhu s potravinami o 5 % až 7 %. Obávají se také dalšího příklonu zákazníků k levným potravinám z dovozu a toho, že lidé začnou jídl o nakupovat v příhraničních oblastech sousedních států.

Řetězec Sainsbury's na severu Anglie v Heaton Park otevřel svoji největší prodejnu. Díky ní se zde vytvořilo 200 nových pracovních míst, z nichž 151 obsadili lidé z okolí. Stavba prodejny začala v květnu, kdy byl zbořen menší Heaton Retail Park, na jehož místě nové obchodní centrum spolu s lékárnou, výukovým centrem a zubařskou ordinací vyrostlo. Prodejna se pyšní svým příspěvkem k udržování životního prostředí: díky střešním oknům nabízí po celý den denní světlo a toalety se splachují nasbíranou dešťovou vodou odvedenou z okapů.

Podle zprávy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců v posledních třech letech výrazně přibylo producentů biomléka. Spotřebitelé jeví velký zájem o biomléko kozí a ovčí. Naopak ztráta poptávky některých zpracovatelů o mnohem vyšší produkci kravského biomléka přivedla řadu ekologických zemědělců do velkých potíží. Po utlumení výroby v biokvalitě v mlékárně ve Velkém Meziříčí se dá předpokládat, že produkce kravského biomléka se nakonec k domácím spotřebitelům ve finální podobě mléčného biovýrobku vůbec nedostane. Podpora Ministerstva zemědělství ČR, která účinně napomohla prostřednictvím projektu Biomléko navýšit tuzemskou produkci této komodity, tak podle zprávy PRO-BIO vyznívá bohužel poněkud rozpačitě. Řada podniků, které právě ukončují náročné období přechodu z konvenční produkce na ekologickou produkci mléka (k čemuž, v pozitivním slova smyslu, napomohl i projekt Bio-mléko, financovaný z rozpočtu Ministerstva zemědělství ČR), pouze navyšuje množství komo dity, která, jak se zdá, bude v následujících měsících velmi obtížně uplatnitelná na českém trhu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů