Pátek, 29. března 2024

Zdravá města získala řadu významných ocenění

Zdravá města získala řadu významných ocenění

Členové NSZM získali v roce 2011 řadu ocenění za úspěchy v různých oblastech rozvoje. Zdravá města také letos uspěla ve finále olympiády měst pod hlavičkou OSN The LivCom Awards neboli "Město, ve kterém stojí za to žít", které se konalo na konci října v jihokorejském Soulu-Songpa. Zdravé město Jihlava získalo Stříbrnou cenu a třetí místo v celkové soutěži v kategorii měst s 20 až 75 tisíci obyvateli. Zdravé město Chrudim získalo letos hned tři ocenění: Stříbrnou cenu za projekt "Zdravé město Chrudim - město, kde stojí za to žít", Zlatou cenu a druhé místo za projekt "Rekonstrukce kostela sv. Josefa a klášterních zahrad" a Zlatou cenu za plnění kritérií v kategorii "Zdravý životní styl". Do finále soutěže postoupilo také Zdravé město Tábor a Město Kladno.

Zdravé město Prachatice uspělo v soutěži Obec přátelská rodině, kterou vyhlašuje společně s partnery Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Prachatice obsadily v kategorii od 10 tis. do 50 tis. obyvatel druhé místo spojené s dotací 500 tis. korun.

Zdravá města Litoměřice a Vsetín získala v roce 2011 statut Fairtradového města, udělovaný za podporu prodeje zboží od malovýrobců v rozvojových zemích za spravedlivé ceny a za "férových" podmínek. Na celém světě již bylo takto oceněno více než 1000 měst, Litoměřice a Vsetín jsou prvními Fairtradovými městy v ČR.

V letošním ročníku soutěže Cesty městy, zaměřené na zklidňování dopravy, se na čelních příčkách umístily projekty Zdravých měst Prachatice a Břeclav. Vítězství v kategorii bodových řešení a 120 tisíc korun získaly Prachatice za designovou lávku, v kategorii liniových řešení zvítězila cyklostezka v Břeclavi.

Zdravé město Uherské Hradiště zvítězilo v letošním ročníku soutěže Město stromů, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice. Porota soutěže ocenila zpracování návrhu plánované jednoroční kampaně Uherského Hradiště, kdy se obec bude snažit zvýšit zájem místních lidí o zeleň ve městě. Uherské Hradiště získává mimo jiné jedinečnou možnost zúčastnit se prestižního mezinárodního klání Entente Florale Europe (Evropská kvetoucí sídla).

Úspěšné postupy místních samospráv v oblasti kvality veřejné správy byly oficiálně oceněny Ministerstvem vnitra ČR v rámci 7. Národní konference kvality ve veřejné správě v Chrudimi. Stříbrnou cenu za kvalitu ve veřejné správě za realizaci MA21 získala Zdravá města Chrudim, Litoměřice, Kopřivnice, Vsetín a Zdravá městská část Praha-Libuš. Stříbrnou cenu za další metody kvality ve veřejné správě pak Zdravá města Česká Lípa (ISO 9001), Chrudim (model CAF 2006/2009) a Strakonice (model CAF 2006/2009). Bronzovou cenu za uplatňování MA21 převzali zástupci Zdravých měst Hlučín, Letovice, Říčany, Prachatice a Ústí nad Labem, Bronzovou cenu za další metody kvality ve veřejné správě převzali zástupci Zdravých měst Chrudim (EMAS), Přeštice (ISO 9001), Tábor (BMK). Cenu za inovaci ve veřejné správě za rok 2010 získala také Zdravá města Prachatice (fungování poradního sboru zdravotně postižených a seniorů jako prostředek efektivní komunikace vedení města s veřejností) a Vsetín (zpracování dynamického strategického plánu města Vsetína pomocí metody Balanced Scorecard).

Zdravé město Kuřim uspělo v soutěži, která hodnotí svobodu přístupu k informacím u úřadů veřejné správy. Kuřim skončila v 9. soutěže OTEVŘENO X ZAVŘENO třetí - hned za Nejvyšším správním soudem a Ústavním soudem ČR.

Podle výsledků unikátního srovnávacího výzkumu Místo pro život se nejlépe žije v Plzeňském kraji. O absolutním vítězství západočeského regionu rozhodla nejen statistická data, ale i váhový přepočet kolegia 14 předních tuzemských osobností. Prvenství Plzeňského kraje zajistilo například dobré dálniční propojení Plzně se západní Evropou - na druhou stranu se kraj může pochlubit nízkou dopravní nehodovostí.

Úřad Městské části Praha 18 zvítězil v letošním ročníku soutěže Podnik podporující zdraví v kategorii malých podniků. V kategorii velkých podniků obhájil své vítězství Krajský úřad Kraje Vysočina. Soutěž pořádá Státní zdravotní ústav pod záštitou Ministerstva zdravotnictví.

Všem oceněným gratulujeme a přejeme jim i dalším městům, obcím a regionům úspěchy v příštím roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů