Středa, 24. dubna 2024

Aukce výtvarných děl pro přírodu vynesla čtvrt milionu korun

Aukce výtvarných děl pro přírodu vynesla čtvrt milionu korun

Čtvrt milionu korun vynesla letošní předvánoční aukce uměleckých předmětů, kterou pořádala brněnská ekologická Nadace Veronica. Získané peníze rozdělí na projekty související s ochranou přírody. Grantové řízení vyhlásí nadace v lednu, řekla dnes ČTK její ředitelka Jasna Flamiková.

Nadace veřejnosti nabídla 108 obrazů, grafik a soch, které ekologům věnovali umělci. Akce začala 21. listopadu aukcí, v níž byla za celkovou částku 178.000 korun vydražena polovina uměleckých děl. Zbytek šel do internetové dražby. V ní našly nové majitele další obrazy a zisk vzrostl o dalších asi 40.000 korun.

Zbytek obrazů je nadále k mání na internetových stránkách www.aukceproprirodu.cz. Pokud o ně do roka nikdo neprojeví zájem, objeví se opět v listopadu v ekologické aukci. Nejvíce vynesla netradiční sbírka předloni, kdy se vybralo 360.000 korun.

"Je cítit, že hospodářská krize doléhá na veřejnost. Letošní zisk je nižší, přesto jsme spokojeni," doplnila Flamiková.

Veronica v minulosti za zisk z aukcí vykoupila a zachránila před zničením stoletý jedlovobukový prales na Valašsku. Obdobně zůstal uchován jedlovobukový les v Bílých Karpatech, vykoupeno bylo i 15 hektarů květnatých mokřadních luk na Vysočině a pozemky v Černovickém hájku v Brně, aby mohly být lépe chráněny.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů