Čtvrtek, 18. dubna 2024

VÁNOCE JAKO GENERÁTOR ODPADŮ

PO VÁNOCÍCH PŘIBYDE AŽ 2 000 TUN ELEKTROODPADU

VÁNOCE JAKO GENERÁTOR ODPADŮ

Vánoce jsou snad největším generátorem odpadů v roce. Ze zkonzumovaného jídla a pití zbydou v České republice tuny plastů či skla a ze záplavy dárků hory papíru, které by pokryly více než 1 000 fotbalových hřišť. Tento odpad jsou ale Češi zvyklí třídit. Horší je to s elektroodpadem - toho podle neziskové společnosti ASEKOL po Vánocích přibyde až 2 000 tun.

Elektronika patří mezi nejfrekventovanější dárky a nákupem nového spotřebiče se nahrazuje ten starý, který většinou končí někde ve skříni nebo hůře v popelnici. Nejčastěji se jedná o mobilní telefony, drobné spotřebiče, televize a elektronické hračky. ASEKOL odhaduje hmotnost přírůstku elektrospotřebičů o Vánocích až na 2 000 tun. Už tak přitom téměř třetina českých domácností disponuje nějakým nepoužívaným či nefunkčním spotřebičem.

"V českých domácnostech se nalézá velké množství vyřazené elektroniky, jejíž hmotnost lze odhadovat až v desítkách tisíc tun. Je třeba si uvědomit, že jejich recyklací by se daly ušetřit přírodní zdroje, které by jinak byly použity k výrobě nových spotřebičů," přibližuje situaci Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Přitom možnost odevzdání elektrospotřebiče se pro občany stále zjednodušuje. Hana Ansorgová vysvětluje: "Kromě tradiční sítě sběrných dvorů, kde mohou lidé odevzdávat větší spotřebiče jako například televize nebo počítačové monitory, nabízí ASEKOL v České republice i širokou síť červených stacionárních kontejnerů. Tyto nádoby jsou umístěny vedle dalších barevných kontejnerů určených pro třídění plastu, papíru nebo skla," vysvětluje Ansorgová.

ASEKOL inicioval vznik samostatných kontejnerů na elektro jako první v Evropě. Snahou je zejména usnadnit a přiblížit lidem možnost správného třídění vysloužilých spotřebičů. Do červených kontejnerů, kterých je v současné době po celé republice téměř 1 500, patří baterie a drobná elektrozařízení, jako jsou například kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, mp3 přehrávače, telefony a elektronické hračky. Mezi svátky navíc dobře poslouží, protože mnoho sběrných dvorů je v této době uzavřených.

"Lidé červené kontejnery hojně využívají, za což jim patří obrovský dík. Jen do konce listopadu roku 2011 se z kontejnerů vybralo téměř 410 tun drobného elektroodpadu," říká Ansorgová.

Další možností jsou menší nádoby, takzvané E-boxy. Lidé mohou nosit vysloužilé spotřebiče do více než 2 000 E-boxů, což jsou speciální nádoby na drobný elektroodpad umísťované na úřadech, ve firmách a dalších institucích.

Češi se sice ve třídění elektrospotřebičů zlepšují, ale situace stále není ideální. Recyklací se přitom zabraňuje úniku škodlivých látek, jako je rtuť nebo olovo, do přírody, a zároveň dojde k opětovnému využití až 80 % materiálů z každého zařízení. "Je potřeba usilovat o to, aby se třídění elektrospotřebičů stalo takovou přirozeností, jako třídění plastů, papíru a skla," uzavírá Ansorgová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů