Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vyšetřování Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila, kvůli údajné korupci bude pokračovat. Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí o zastavení jeho stíhání a případ vrátil státnímu zástupci k došetření. Knetig údajně požadoval po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí v bankách.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním plastové kojenecké lahve s polypropylenovým ochranným krytem ve tvaru hlavy panáčka s nápisem FARLIN. "Lahev obsahuje zdraví nebezpečné látky," sdělil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Výrobcem je tchajwanská společnost Farling Industrial Co., dovozcem liberecká firma FARLIN CZ. Lahev z průsvitného plastu o objemu 120 mililitrů je na přední části zdobena motivem fotbalového dresu a míče. Na zadní straně je odměrka.

Kuba v tomto roce zahájí provoz své první elektrárny, která bude používat biomasu jako palivo. Díky "bioelektřině" chce v blízké budoucnosti pokrýt 30 procent svých energetických potřeb, informuje agentura AFP.
Elektrárna, která "pojede" na biomasu z odpadu z cukrové třtiny a dalšího rostlinného materiálu, se staví v provincii Ciego de Ávila (asi 400 kilometrů východně od Havany). V první etapě bude elektrárna vyrábět energii potřebnou hlavně pro cukrovary.
Kromě odpadu z cukrové třtiny bude elektrárna spalovat dřevo ze stromu marabú (Dichrostachys cinerea), který je na Kubě velmi hojný. Tato invazivní rostlina ale pochází z Afriky a ničí místní ekosystém. Ovšem podle zástupce cukrovarnického průmyslu Ángela Méndeze má velmi tvrdé dřevo, z něhož se produkuje velmi kvalitní uhlí, zdůraznil kubánský deník Granma.

Od ledna 2012 nebudou velkoobjemové kontejnery na obvyklá stanoviště na území Prahy 2 přistavovány. K odkládání odpadu lze využít Sběrný dvůr hl. m. Prahy v Perucké ulici č. 10, Praha 2 (areál spol. Komwag a.s.).

Úřad MČ Prahy 10 poskytne třetí aktualizované vydání mapy životního prostředí. Jsou v ní zanesena dětská hřiště, památky, církevní budovy, prostory pro psy, kde mohou volně pobíhat a kde jsou sáčky na jejich exkrementy, dále místa sběru třeba zbytečného šatstva či sběrných dvorů. Mapu si mohou zájemci vyzvednout zdarma v informačních kancelářích (v budově B úřadu ve Vršovické ulici nebo v Poliklinice Malešice), pobočkách městské knihovny v Praze 10 a od ledna bude k dispozici v informačním stojanu ve vestibulu obchodního centra Cíl při Topolové ulici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů