Čtvrtek, 28. března 2024

Neobvyklý videospot láká k návštěvě ekovesnice i k následování

Neobvyklý videospot láká k návštěvě ekovesnice i k následování

Novým způsobem lákají k návštěvě modelových projektů udržitelného rozvoje pracovníci Centra Veronica ve vesnici Hostětín v Bílých Karpatech. Spot mladých tvůrců, Marty Svobodové a Tomáše Doležala, provede diváky neobvyklou formou během 60 vteřin diváky krajinou Bílých Karpat i jednotlivými modelovými projekty udržitelného rozvoje.
Videospot je dostupný na internetových stránkách: www.veronica.cz/jekamjit

Hostětín je známý především jako obec s výjimečnou koncentrací modelových ekologických projektů. Tyto projekty se zabývají využitím místních zdrojů, úsporami energie, obnovitelnými zdroji energie (především sluncem a biomasou) a technologiemi šetrnými k životnímu prostředí.
Obec je centrálně vytápěna biomasou, odpadní vodu čistí rostliny v kořenové čistírně, elektřinu vyrábí dvě fotovoltaické elektrárny, nechybí ani energeticky úsporné veřejné osvětlení. Kromě toho v obci stojí pasivní dům Centra Veronica, moštárna s BIO-produkcí, historická sušírna ovoce a občané využívají solárního ohřevu vody.
Díky těmto projektům uspoří obyvatelé ročně více než 1200 tun emisí oxidu uhličitého, plynu, který zesiluje skleníkový efekt a přispívá ke globální změně klimatu.

"Chtěli jsme lidem, co celý den sedí u internetu, ukázat krásu našich Bílých Karpat. Aby se zvedli od počítačů a přijeli se podívat na vlastní oči. Dostat celou vesnici i bělokarpatskou krajinou do minutového klipu byla velká výzva. A podařilo se," říká Alena Šuráňová, ředitelka Centra Veronica Hostětín.

Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, k tomu dodává: "Přijeďte se podívat co to znamená udržitelný rozvoj v praxi. Ne v obrázkových brožurkách EU ani v černých můrách skeptiků, ale ve skutečnosti."

Kontakty:
RNDr. Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica
Tel.: 542 422 758, 777 323 792
yvonna.gailly@veronica.cz
Mgr. Alena Šuráňová, ředitelka Centra Veronica Hostětín
alena.suranova@veronica.cz
Tel.: 572 630 670, 776 810 851

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů