Sobota, 27. dubna 2024

Za ekologičtější provoz zaplatíme dvě miliardy

říká nový generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. .

Za ekologičtější provoz zaplatíme dvě miliardy

Nový rok přinesl Třineckým železárnám nového generálního ředitele. Stal se jím jejich dosavadní šéf investic Jan Czudek (52). V železárnách pracuje již od roku 1983, kdy nastoupil na pozici asistenta v oddělení energetiky. Nyní nahradil Jiřího Ciencalu, který odchází do dozorčí rady.

OTÁZKA: Konkurenční ArcelorMittal nejdříve vyměnil ředitele, teď propouští desetinu zaměstnanců. Co chystáte vy?

Naší prioritou bude nadále udržovat vysokou konkurenceschopnost společnosti, pracovat v duchu společensky odpovědného přístupu, a také podporovat ekologický provoz. V tomto směru připravujeme tři velké ekologické projekty za téměř dvě miliardy korun - například rekonstrukci odprášení odléváren vysokých pecí.

OTÁZKA: Výměna generálního ředitele obvykle přináší změnu strategie firmy. Co teď bude v Třineckých železárnách jinak?

Vyžaduji, aby se pracovníci nespokojili s pouhým plněním povinností. Nelpím na detailech, ale mým cílem je, aby ze sebe každý vydal to nejlepší. Jak víme, svaté město Řím padlo, přestože každý konal svou povinnost. Svaté město Řím padlo proto, že každý konal jen svou povinnost.

OTÁZKA: Ve firmách dnes bývá zvykem obměňovat top manažery po relativně krátkém čase. Váš předchůdce ale ve funkci vydržel 14 let. Jaký je váš názor na optimální délku funkčního období top manažera?

Můj předchůdce je člověk mimořádných kvalit, který se vymyká všem platným poučkám. Pokud jde o mě, vždy jsem míval tříaž pětiletá údobí vedoucí ke změně.

OTÁZKA: Získal jste titul manažer roku 2009 v hutním odvětví. Čemu za něj podle vás vděčíte? Jak byste charakterizoval svůj styl řízení?

Důležitá je schopnost uznávat své kolegy a umět si vybrat spolupracovníky - a to jak v rovině horizontální, tak i vertikální. Nezbytné je podněcovat kreativitu zaměstnanců, nelpět na detailech, a mít jasnou vizi. V tomto vyznávám Marca Pola: Nelze-li se vrátit zpět, musíme jít kupředu.

AUTOR: Petra Sýkorová
AUTOR: Monika Kozlerová

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů