Pátek, 29. března 2024

Chalupa chce na zateplování použít peníze z aukcí povolenek

Chalupa chce na zateplování použít peníze z aukcí povolenek

I po vyčerpání skoro 20 miliard korun, které Česko získalo prodejem emisních kreditů především Japonsku a Světové bance, chce ministerstvo životního prostředí dál přispívat na snižování energetické náročnosti budov, veřejných i soukromých. Plánuje, že v programu podobném Zelené úsporám využije výnos z aukcí emisních povolenek určených podnikům, řekl dnes novinářům ministr Tomáš Chalupa. Obchodovat se takto začne příští rok, polovina z výtěžku má jít podle unijních pravidel do státních rozpočtů, druhá polovina na životní prostředí.

"Máme tři priority energetické úspory, nové technologie a protipovodňová opatření," řekl k využití výnosů z povolenek Chalupa. Přiznal, že s návrhy na využití peněz ve prospěch životního prostředí přijdou i další ministerstva. Balík pro program podobný Zelené úsporám by tak byl menší.

Protože si Česko vybralo, že firmám bude ze začátku období 2013 až 2020 dávat větší podíl povolenek zdarma, bude výnos z aukcí nejprve nižší. V roce 2013 má projít aukcemi 30 procent emisních povolenek. Vzhledem k pohybující se ceně kreditů se Chalupa neodvažuje odhadovat, kolik stát jejich prodejem získá, budou to ale miliardy.

Nový program nebude podle Chalupy štědrý jako Zelená úsporám, která umožňuje žadatelům získat od státu až 60 procent nákladů. Stát by mohl na zateplování přispívat zhruba 30 až 40 procenty. Na dotace si nicméně budou moct na rozdíl od současnosti sáhnout i majitelé novostaveb a třeba obce či univerzity. Ministerstvo nyní zvažuje, jak program rozdělí. Kolik bude určeno na veřejné stavby, kolik na privátní a kolik na rekonstrukce, jaký podíl budou mít novostavby. Chce se vyhnout problémům, které provázaly administraci Zelené úsporám.

Program, který by se měl naplno rozběhnout zhruba v roce 2014, bude podle Chalupy zřejmě jedinou možností, kde čerpat podporu při naplňování nové evropské směrnice o energetické náročnosti budov. Norma říká, že do 31. prosince 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Z prodeje emisních kreditů, který je povolen do konce letošního roku, už podle Chalupy Česko může získat pouze jednotky milionů. Právo prodat emisní jednotky získalo Česko díky tomu, že od roku 1990 snížilo své emise skleníkových plynů o čtvrtinu, přičemž v kjótském protokolu se zavázalo k osmiprocentnímu snížení. Nevyužité právo vypouštět škodlivé emise proto mohla ČR ve formě emisních kreditů prodat ostatním státům nebo firmám. Celkem transakcemi Česko získalo 20 miliard pro Zelenou úsporám. Ministr předpokládá, že peníze stačí přes problémy vzniklé na začátku loňského roku čeští zájemci do konce letoška vyčerpat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů