Čtvrtek, 28. března 2024

Jacek Najder: Vláda dělí kůži medvěda, který ještě běhá po lese

Jacek Najder: Vláda dělí kůži medvěda, který ještě běhá po lese

Jacek Najder, polský opoziční poslanec

Nevíme, jaké budou dopady těžby břidličného plynu na životní prostředí, říká Jacek Najder, poslanec levicově liberální strany Hnutí Palikota, třetí největší parlamentní strany. Najder navrhuje zákon o pozastavení průzkumu a těžby břidličného plynu.

OTÁZKA: HN: Proč jste jedinou polskou parlamentní stranou, která je proti břidličnému plynu?

Nejsme proti břidličnému plynu. Ale domníváme se, že v tomto stadiu, kdy nejsou vědecké studie dokládající, že těžba je neutrální vůči životnímu prostředí a koncese jsou vydávány nekontrolovaně, by se mělo všechno na pár let zastavit a počkat, dokud nebudou zpracovány studie dopadu těžby na životní prostředí. Existuje polské přísloví, že Polák je chytrý po škodě, ale bylo by dobré, aby v tomto případě byl chytrý před škodou. Když se ukáže, že to je v pořádku, tak jsme pro. Koncese ale musí být více kontrolované. Aby na tom vydělal stát, a nikoli kdosi bokem.

OTÁZKA: HN: Vláda chce ale těžit plyn už za dva roky?

Vláda chce mít také v roce 2020 jadernou elektrárnu. Že vláda něco chce, neznamená, že to tak bude. Může se ještě ukázat, že těžba bude nerentabilní, že to bude mít velké dopady na životní prostředí, může se ukázat, že plyn není.

OTÁZKA: HN: Vidíte změnu v názoru polské veřejnosti na břidličný plyn? Drtivá většina byla doposud pro kvůli omezení závislosti na Rusku.

V tom je právě problém. Hrozí, že pomocí hesel vztahujících břidličný plyn k Rusku a energetické nezávislosti se bude těžba prosazovat násilně. Už se třeba v této souvislosti nemluví o obnovitelných zdrojích energie, které měly mít svoji roli. Měli bychom mít více alternativních zdrojů energie, potom - při vší úctě k východnímu sousedovi - budeme moci lépe vyjednávat o cenách ruského plynu.

OTÁZKA: HN: Máte podporu u jiných politických stran?

Nemohu se vyjadřovat za jiné opoziční strany. Obecně platí, že vláda používá břidličný plyn jako zaklínadlo. Když chybí peníze v penzijních fondech, tak vláda říká, že je dodá z břidličných plynů. Když chybí peníze ve zdravotnictví, tak to vytáhli znovu. Vypadá to, jako by rozřezávali kůži medvěda, který ještě běhá po lese. Prezentují břidličný plyn jako lék na všechno. To je čistý populismus. Nevíme, jaká bude cena, jaké budou zisky, a oni už slibují jejich rozdělování.

Dokud nejsou vědecké studie dokládající, že těžba je neutrální vůči životnímu prostředí, a dokud jsou koncese vydávány nekontrolovaně, tak by se mělo všechno na pár let zastavit a počkat. Existuje polské přísloví, že Polák je chytrý po škodě, ale bylo by dobré, aby v tomto případě byl chytrý před škodou.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů