Úterý, 23. dubna 2024

Výsledkem projektu Putování prostorem a časem je netradiční publikace a výstava o proměnách krajiny

Výsledkem projektu Putování prostorem a časem je netradiční publikace a výstava o proměnách krajiny

Kutnohorské divadlo přivítalo v pátek 27. ledna žáky šestnácti škol. Proběhlo zde slavnostní zakončení projektu Putování prostorem a časem spojené s vernisáží výstavy a křtem publikace o proměnách krajiny.

Kniha i výstava představují fotodvojice zajímavých míst regionů Čáslavska, Kolínska, Kutnohorska, Krkonoš a Podkrkonoší. Žáci v průběhu projektu vyhledávali staré fotografie krajiny a informace o místech na nich zobrazených. Následně se vydávali se svými fotoaparáty do terénu a pořizovali fotografie stejných míst. Tím odhalovali změny v krajině, které si často ani neuvědomujeme. "Původní místa jsme leckdy poznávali jen stěží. Namísto polí jsou dnes lesy, potoky byly svedeny do země, zmizela řada pomníků," odhalují své poznatky žáci zapojení do projektu.

Vzniklá publikace je netradiční nejen věkem svých autorů, ale i pro své grafické zpracování. Kniha je totiž oboustranná a originálním způsobem tak propojuje regiony, které spolu zdánlivě nijak nesouvisí. Žáci zapojení do projektu již vědí, že to tak není. V průběhu projektu zjistili, že chování lidí v nížině ovlivňuje krajinu na horách a naopak. "Uvědomili si, že lidé svou činností neovlivňují pouze krajinu v daném místě, ale i daleko za hranicemi svého regionu, a že důsledky těchto zásahů jsou dlouhodobé," říká koordinátorka projektu Jitka Rosická z občanského sdružení Ekodomov.

Vernisáž výstavy zahájil místostarosta Kutné Hory pan Karel Koubský slavnostním přestřižením pásky. Na výstavních panelech jsou k vidění změny v krajině zachycené ze sedmi různých pohledů. Jinak se na krajinu dívá zemědělec, urbanista nebo hydrolog, něco jiného znamená pro dopravce, etnografa, botanika nebo geologa. Žáci vybrali své nejlepší fotodvojice k daným tématům, které odborným textem doplnil PhDr. Pavel Novák z Národního zemědělského muzea. Výstava je až do 18. února k vidění v základní škole v Horním Maršově, poté bude putovat po všech školách, které se do projektu zapojily. Návštěvníci výstavy uvidí nejen zdařilou práci žáků, ale sami budou moci zhodnotit, které změny v krajině jsou změnami k lepšímu nebo k horšímu.

Projekt je podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Kontakt: Jitka Rosická, tel.: 739 304 156 , e-mail: jitka.rosicka@ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů