Úterý, 16. dubna 2024

Podpora zelené energie v automatizaci

Podpora zelené energie v automatizaci

Na výstavě SPS/IPC/Drives v německém Norimberku švédská společnost HMS představila několik řešení zaměřujících se na správu energie v systémech průmyslové automatizace. Nedávný výzkum skupiny německých výrobců automobilů AIDA (Audi, BMW, Daimler, Porsche, VW) a organizace uživatelů sběrnice Profibus ukázal, že průmyslové sítě hrají hlavní roli v implementaci řídicích systémů pro optimalizaci energie ve výrobních halách.

Jako jeden z lídrů v oblasti výroby průmyslových komunikačních zařízení firma uvedla vestavné moduly Anybus s podporou profilu pro úsporu energie splňující profil PROFIenergy. Podpora dalších profilů pro správu energie bude následovat, jakmile budou spolehlivé a přijaty širokou veřejností.

Anybus gatewaye pro okamžitou správu energie

Společnost HMS zjistila, že může nějakou dobu trvat, než se nové standardy pro správu energie uchytí v praxi. Do té doby bude výrobce nabízet široké spektrum řešení za pomocí systémových integrátorů i koncových zákazníků. Tato řešení nabízí integraci starších průmyslových zařízení do moderních průmyslových sítí či komunikačních systémů s rozhraním ethernet, čímž se zvyšuje výkonnost a efektivita celého systému.

Za pomoci inteligentního převodníku protokolů Anybus Communicatoru mohou systémoví integrátoři i koncoví zákazníci integrovat starší průmyslová zařízení pracující s rozhraním RS-232 či Modbus RTU do moderních průmyslových sběrnic nebo ethernetových sítí. Další zařízení Anybus X-Gateway umožňuje komunikaci mezi dvěma průmyslovými sítěmi. Obě gateway řady poskytují transparentní tok informací z jednoho sytému do druhého s možností automatického vypnutí zařízení při výrobních odstávkách, což ve výsledku opět ušetří velké množství energie a zvýší efektivitu celého systému. Dobrým příkladem budiž integrace standardních výkonových jističů, které nejsou normálně vybaveny vyšší průmyslovou sběrnicí, do moderních průmyslových sítí.

Vzdálená správa umocňuje zelený efekt

Jde o řešení Netbiter pro vzdálenou správu M2M produktů, které uživatelům umožňuje dohled nad spotřebou energie celého systému. Produktová řada Netbiter byla nedávno oceněna švédskou cenou E-prize 2011 v aplikaci instalované společností Jeff Electronics. Cena E-prize se uděluje subjektům, které zkombinují energii, efektivitu a ekonomičnost tak, aby zredukovaly náklady na nejmenší možnou míru. Tím se minimalizuje dopad na životní prostředí a zvyšuje konkurenceschopnost.

"Naše zelená průmyslová iniciativa pomáhá společnostem při úspoře energie redukuje celkový dopad na životní prostředí a zároveň zlepšuje produktivitu a zisk," říká Staffan Dahlström, CEO společnosti HMS Industrial Networks AB.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů