Pátek, 19. dubna 2024

Bohumínští školáci zkusili, jak chutná čistý vzduch

Bohumínští školáci zkusili, jak chutná čistý vzduch

Spalování odpadů v lokálních topeništích je jedním ze zdrojů znečišťování ovzduší v Moravskoslezském kraji, ovlivňujících zdravotní stav obyvatel tohoto regionu. V rámci Týdne za čisté ovzduší, který je součástí infokampaně Dýcháme to, čím topíme, probíhá v centru vybraných měst praktická ukázka správného spalování pro školáky a širokou veřejnost.

Tato kampaň, realizovaná v rámci Operačního programu Životní prostředí, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj, pokračovala dnes na hlavním náměstí v Bohumíně.

Čím topit a čím rozhodně ne? Více než sedm stovek žáků a studentů bohumínských škol díky ukázce na náměstí T. G. Masaryka už zná správnou odpověď. Studenti se tu mimo jiné dozvěděli, jaké škodliviny v topné sezóně dýchají. Na náměstí nechyběly ani soutěže nebo možnost navštívit kyslíkový bar. Dnešní akce v Bohumíně se setkala s velkým zájmem, výrazně ji podpořili představitelé města.

Informační kampaň s názvem Dýcháme to, čím topíme, odstartoval 9. února 2012 v Ostravě ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Jejím cílem je pomoci snížit úroveň znečištění ovzduší v tomto regionu. Lokální topeniště se na znečištění ovzduší podílejí bezmála z jedné třetiny. "Právě i spalování v domácích kotlech významně znečišťuje ovzduší. Víme, že jeho kvalita na severní Moravě a ve Slezsku se sama od sebe nezlepší. Sestavili jsme proto plán, na jehož základě podnikáme první konkrétní kroky," uvedl Lukáš Ženatý, manažer projektového týmu Akčního plánu pro Moravskoslezský kraj.

Ve čtvrtek 23. února se na náměstí Republiky mohou s Týdnem za čisté ovzduší seznámit občané Havířova.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů