Čtvrtek, 25. dubna 2024

Japonsko se připravuje na těžbu hydrátů

Japonsko se připravuje na těžbu hydrátů

Japonská státní energetická společnost Japan Oil, Gas and Metals National Corp (JOGMEC) začne od poloviny února připravovat u japonského východního pobřeží dobývání metanu z hydrátů, ložisek plynu u mořského dna ve formě ledových krystalů. Vlastní zkušební těžba by měla začít v prvním čtvrtletí příštího roku, sdělila dnes společnost.

Výzkumná japonská studie podle agentury Reuters odhadla, že jen v oblasti mořského příkopu Nankai jihovýchodně od hlavního ostrova Honšú existuje nejméně 1,1 bilionu krychlových metrů plynu. To by odpovídalo zhruba 12 letům japonské spotřeby.

Japonsko chce metan hydrát depresurizovat a změnit jej tím v běžný metan. To by měla být efektivnější metoda než přeměna pomocí horké vody, kterou Japonsko úspěšně testovalo už v roce 2002. V roce 2008 JOGMEC jako první úspěšně předvedla těžbu metanu hydrátu z kanadského permafrostu pomocí depresurizace.

Japonsko je největším světovým dovozcem zkapalněného zemního plynu. Vidina rozsáhlých domácích zásob suroviny získala na naléhavosti po loňské jaderné krizi, která vedla k prudkému růstu dovozu plynu do země.

ZDROJ: www.fianace.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů