Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jak používat baterie šetrně k životnímu prostředí

V dnešní době mobilních elektronických zařízení jsou baterie nezbytnou součástí každodenního života. Ne každý si ale uvědomuje, že nevhodnou likvidací baterií, či jejich nesprávným výběrem, může vážně škodit životnímu prostředí a tím i svému zdraví.

Jak používat baterie šetrně k životnímu prostředí

Představíme vám, jak baterie mohou škodit životnímu prostředí, a poradíme, jak lze těmto škodlivým vlivům předcházet.
Obsah škodlivých látek
Většina baterií obsahuje řadu škodlivých látek, mezi něž patří kadmium, nikl, mangan, rtuť, olovo, i organické a chemické prvky obsažené v elektrolytu. Jejich uvolňování do životního prostředí a působení na živé organismy může mít za následek řadu zdravotních komplikací. Například kadmium je nebezpečným kumulativním jedem, který se hromadí v ledvinách a játrech a může způsobit jejich selhání, navíc má také karcinogenní účinky. Nebezpečným jedem je například rtuť. Přestože se rtuť při výrobě baterií v Evropské unii již nesmí používat, baterie obsahující její sloučeniny se k nám mohou dostat od mimoevropských výrobců, proto je vhodné vždy zkontrolovat složení baterie, zda neobsahuje vysoce škodlivé prvky.
Baterie nepatří do směsného odpadu
iGOVzhledem k obsahu nebezpečných látek by použité baterie v žádném případě neměly končit v běžném směsném odpadu. Spálením baterií ve spalovnách se škodlivé látky uvolňují do ovzduší a dostávají se tak do našeho organismu. Ve směsném odpadu může přímo na skládce navíc docházet k rozpouštění kovových částí, jejich proniknutí do průsakových vod a znehodnocení vodních zdrojů. Aby se těmto negativním dopadům na životní prostředí zabránilo, je nezbytné vyhazovat vysloužilé baterie pouze na speciálních místech, které slouží přímo k odběru použitých baterií a akumulátorů.
Sběrná místa baterií
Použitých baterií se můžete zbavit buďto ve sběrných dvorech, nebo v místě prodeje baterií. Odběr alkalických baterií se často provádí na školách či úřadech, sběrný box naleznete také v supermarketech. Tato místa jsou běžně označována nápisem: "Místo zpětného odběru použitých baterií a akumulátorů". Od roku 2007 jsou ve městech umísťovány i speciální červené kontejnery určené pro elektrozařízení, které mají i speciální otvor pro baterie. Sběrných míst pro použité baterie každoročně přibývá, v současnosti jich je v České republice přes 15 000. Zároveň také narůstá množství vybraných baterií. Zatímco v roce 2006 se podle sdružení Ecobat vybralo 184 tun spotřebitelských baterií, v roce 2010 jich bylo již 458 tun. Ekologové ale upozorňují, že je to pořád málo a značná část baterií stále končí na skládkách.
Recyklace baterií
Třídění baterií od běžného komunálního odpadu prospívá nejen čistotě našeho životního prostředí, ale vede také k velké úspoře nerostných surovin. Hmotnost baterie totiž tvoří z 60 až 80 % kovy, které je možné recyklovat. Odevzdané baterie jsou nejprve roztříděny podle elektrochemických typů a poté předány do recyklačních zařízení, kde jsou z nich ověřenými technologickými postupy získávány především kovy. Ty je pak možné dále druhotně zpracovávat.
Baterie šetrné k životnímu prostředí
iGOKromě vhodné likvidace použitých baterií, lze životnímu prostředí ulevit také investicí do ekologičtějších typů akumulátorů. Nové technologie umožňují vyrábět baterie šetrné k životnímu prostředí s minimálním obsahem škodlivých látek. "Díky ekologické technologii výroby zanechávají moderní baterie až o 90 % méně odpadu. Obsah škodlivých látek byl zcela eliminován," uvedla Zuzana Trávničková, ze společnosti NTB CZ, která na českém trhu představila první alkalické nabíjecí baterie iGo šetrné k životnímu prostředí. "V případě alkalických baterií je vhodné použít jejich nabíjecí provedení. Díky tomu lze ušetřit až stovku klasických baterií, které by jinak zbytečně zatěžovaly životní prostředí," dodala Trávničková.

O bateriích iGo
iGo nabíjecí baterie mají podstatně vyšší životnost, než běžné dobíjecí baterii. Jejich celková doba použitelnosti je totiž 7 let, přičemž běžné dobíjecí baterie jsou schopny dobíjet se maximálně 5 let. iGo nabíjecí baterie mají nejednu pozitivní vlastnost. Jednou z nich je tzv. RTU (Ready to use). Tato zkratka znamená, že baterie jsou přednabity a připraveny k použití. To je možné díky další užitečné vlastnosti, a tou je stálost napětí baterie. Běžné nabíjecí baterie totiž své napětí ztrácí ihned po jejich nabití.

Díky unikátní technologii RAMcell, aplikované od výroby až k jejich použití, představují iGo baterie pro životní prostředí velice nízkou ekologickou zátěž. Tyto baterie totiž neobsahují žádné škodlivé toxiny a těžké kovy (například rtuť, olovo, kadmium a nikl), tolik škodlivé (nejen) pro lidský organismus.

Baterie jsou vhodné do těchto zařízení:

- svítilny
- dálkové ovladače
- bezdrátové myši a klávesnice
- osobní přehrávače
- vysílačky
- hračky
- kalkulačky
a pro spoustu dalších přístrojů, které jsou napájeny bateriemi typu AA.

Baterie i nabíječky iGO můžete za dobrou cenu zakoupit na našem e-shopu www.ekozbozi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů