Sobota, 20. dubna 2024

Karlovarský kraj zaplatí za mapu invazních rostlin 2,4 milionu Kč

Karlovarský kraj zaplatí za mapu invazních rostlin 2,4 milionu Kč

Karlovarský kraj zaplatí třem subjektům, jež vybral v tendru, celkem 2,4 milionu korun za zhotovení mapy výskytu invazních rostlin na jeho území. V soutěži se povedlo snížit plánovanou cenu skoro o polovinu, mapy budou k dispozici v létě. Na podzim kraj vyhlásí tendr na firmy, které budou v letech 2013 až 2015 rostliny ničit. Tato fáze projektu by měla stát asi 170 milionů korun a pokrýt ji má z 90 procent státní dotace, sdělil dnes ČTK radní kraje Jaroslav Bradáč (ČSSD).

Tři firmy vybrané nyní v tendru mají za úkol zhotovit přesné mapy, z nichž bude zřejmé, kde a v jakém rozsahu se vyskytují invazní rostliny. Konkrétně jde o bolševník, křídlatku a netýkavku. Do tendru na mapy se přihlásilo 15 zájemců, přednost dostali ti, kteří už mají s touto problematikou zkušenosti. Kraj je rozdělen na devět lokalit s největším výskytem invazních rostlin, a to na severní a jižní Chebsko, Žluticko, Tepelsko, Karlovarsko a Nejdecko, jižní Sokolovsko, Ostrovsko, Ašsko a Kraslicko, uvedl Bradáč.

Mapy mají nejen detailně ukázat výskyt rostlin, ale i přesně určit konkrétní vlastníky jednotlivých pozemků, na nichž se bude zasahovat. Kraj je musí na chystanou akci upozornit. Likvidace rostlin bude chemická a mechanická. Ničení postřiky je sice mnohem účinnější, ovšem počet lokalit, kde je to možné, je výrazně omezen kvůli ochraně přírody, podotkl radní. "Při použití chemie lze zničit 90 procent rostlin, mechanicky snížíme výskyt o 70 procent," konstatoval Bradáč.

V České republice jde o ojedinělý projekt, v podobném rozsahu se invazní rostliny dosud nelikvidovaly. Jde o plochu 2800 kilometrů čtverečních, některou ze tří invazních rostlin jsou zasažena podle odborných odhadů téměř dvě procenta území (asi 50 kilometrů čtverečních). Zkušenosti kraj využije z pilotního projektu Mariánských Lázní na likvidaci bolševníku. Krajský projekt je však plošně dvacetkrát větší a nezahrnuje jen bolševník, dodal radní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů