Pátek, 29. března 2024

Lafarge začne pálit ostravské kaly, odpůrci zvažují blokádu

Lafarge začne pálit ostravské kaly, odpůrci zvažují blokádu

Cementárna Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku dnes obnovila po zimní odstávce výrobu a příští týden začne se spalováním takzvaných ostravských kalů. ČTK to řekla mluvčí firmy Milena Hucanová. Spalování kalů vyvolává u obyvatel severu Čech silné emoce, protože region platil do 90. let za nejznečištěnější v Česku. V cementárně by se mělo spálit v příštích pěti letech asi 110.000 tun hmoty zpod ostravské chemičky Ostramo. Firma tvrdí, že podle měření není spalování závadné, odpůrci to zpochybňují a připravují protesty.

Kdy přesně spalování začne, firma zatím neupřesnila. Slovu kaly se brání, používá termín palivo, pálit se totiž budou smíchané s vápnem. "Dnes jsme ukončili zimní odstávku a najeli jsme na výrobu. Do palivového mixu ho začneme přidávat někdy během příštího týdne," řekla ČTK Hucanová.

Cementárna přes zimu vylepšila prachové filtry a tvrdí, že životní prostředí v okolí se nezhorší. I proto, že ostravské kaly v pecích vystřídají podobnou hmotu, vytěženou před lety v okolí litvínovského Chemopetrolu. Palivový mix cementárny tvoří asi 40 procent uhlí, zbytek jsou drcené plasty, gumová drť a kaly.

Ostravské kaly se na zkoušku pálily v menším množství už na podzim, mimo jiné kvůli měření emisí. Akreditovaná firma při něm zjistila, že spalování povolené limity neporušuje. Odpůrce spalování to ale příliš neuklidnilo: povolené hodnoty prý uměle navýšila výjimka od krajského úřadu a i jim se blíží výsledky měření až ze 70 procent. Tiskové oddělení kraje už dříve vzkázalo, že úřad nyní nemá k přehodnocení zákonný důvod.

Aktivisté z nedalekých Litoměřic i ekologických sdružení kvůli tomu podali přes zimu několik žalob namířených proti krajskému úřadu i ministerstvu životního prostředí. "Jde o žalobu kvůli nečinnosti krajského úřadu. Žádali jsme jej, aby změnil integrované povolení, ale neudělal to, přitom ho k tomu samému nabádala i Česká inspekce životního prostředí," řekl dnes ČTK jeden z lídrů hnutí proti spalování kalů Libor Pisklák.

Odpor bude mít i jinou podobu. Pisklákovo sdružení připravuje kampaň, která má "poděkovat" politikům a bude vyzývat lidi, aby příštích šest let zhluboka dýchali. "Ale mimo naše sdružení jsou i skupiny, které zvažují blokádu cementárny, že se k její bráně přivážou řetězy jako na Šumavě," řekl Pisklák. Podle něj nemusí jít nutně o hnutí Greenpeace, které je podobnými akcemi známé. "Těch skupin, kterým to tak vadí, je víc," dodal Pisklák.

Kaly pocházejí z takzvaných ostravských lagun, kde se ukládaly po celé 20. století zbytky z rafinerské výroby. V předchozích letech je zlikvidovalo sdružení Čistá Ostrava, které za to od státu dostalo asi 2,5 miliardy korun. To, že se spalují v Čížkovicích, vysvětlují zainteresovaní lidé tím, že cementárna je pro podobné účely nejvhodnější zařízení v zemi. Výhodné je to i pro firmu, která tak ušetří ročně několik milionů korun za uhlí.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů