Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vodní elektrárny Střekov a Želina se otevřou veřejnosti

Vodní elektrárny Střekov a Želina se otevřou veřejnosti

Podívat se, jak funguje vodní elektrárna, budou moci lidé na severu Čech. Společnost ČEZ zpřístupní pro veřejnost u příležitosti Světového dne vody vodní dílo Střekov na Labi a Želina na Ohři. Obě elektrárny patří mezi jedny z nejstarších v České republice a jsou zařazeny na seznam historických technických památek. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

Světový den vody připadá na 22. března, obě severočeské vodní elektrárny budou moci lidé navštívit 17. března od 09:00 do 15:00.

Celková produkce všech vodních elektráren skupiny ČEZ loni klesla o 30 procent na 1629 gigawatthodin elektřiny. Malým vodním elektrárnám skupiny ČEZ v uplynulém roce kvůli menším srážkám klesla výroba elektřiny o 12 procent na 233 gigawatthodin elektřiny. Hlavní dílem se na produkci podílela malá vodní elektrárna Střekov s výrobou 96 gigawatthodin elektřiny.

Střekovská vodní elektrárna v Ústí nad Labem má instalovaný výkon 19,5 megawatt. Dílo se využívá nejen k získávání elektrické energie, ale i k zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje také bezpečný rybí přechod. Loni ji navštívilo 1133 lidí.

Malá vodní elektrárna Želina na Ohři spadá pod Elektrárny Tušimice a během loňského roku dodala do rozvodné sítě 1658 megawatthodin elektrické energie. Podle průtoku vody je její maximální výkon 450 kilowatt. V roce 2011 si Želinu prohlédlo 476 lidí.

V rámci Světového dne vody ČEZ 17. března zpřístupní i další malé vodní elektrárny a otevřeno bude informační centrum ČEZ Obnovitelné zdroje v Hradci Králové.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů