Pátek, 19. dubna 2024

Senát chce firmám zvýšit poplatky za emise

V parlamentu se strhla bitva lobbistů za zrušení poplatků. Zákon se vrací k jejich postupnému zvyšování, jak to chtěla vláda.

Senát chce firmám zvýšit poplatky za emise

Senát vrátil poslancům novelu zákona o ovzduší, v níž chtěli poslanci postupně zrušit poplatky za vypouštění škodlivých látek do ovzduší. Senátoři se tak postavili na stranu vlády a poplatky chtějí firmám naopak zvýšit. Jedná se o poplatky za emise prachu, oxidů síry a dusíku a organických těkavých látek.

Nyní tak bude opět na Poslanecké sněmovně, zda zákon schválí v senátní podobě, nebo prosadí tu svoji. Na emisních poplatcích zaplatí firmy každoročně Státnímu fondu pro životní prostředí stovky milionů korun.

O poplatky se již několik měsíců vede v parlamentu velká lobbistická bitva. Senát se ale nakonec postavil na stranu vlády a chce poplatky až do roku 2021 postupně zvyšovat. Vládní a senátní návrh se liší až od roku 2022, kdy vláda plánovala další zdvojnásobení sazby. To Senát nakonec odmítl. "Považuji výsledek za rozumný kompromis," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Podle kritiků nemají poplatky na životní prostředí žádný vliv. Vypouštěné emise jsou totiž určovány limity EU a zároveň integrovanými povoleními ze strany krajů. "Je to celé fiskální záležitost. Hlavním účelem těch poplatků je jenom naplnit pokladnu Státního fondu životního prostředí," říká šéf senátního podvýboru pro energetiku Jiří Bis. "Na průmysl to nakonec velký vliv mít nebude, ale je to zbytečné tahání peněz z podniků," dodává.

Právě to se průmyslníkům nelíbí. "Firmy za poplatky zaplatí jen do roku 2016 asi 2,5 miliardy korun a dalších 2,7 miliardy po roce 2016," říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a člen představenstva hutí ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj.

Firmy si stěžují hlavně na to, že na ně souběžně s poplatky dopadají ještě další finanční zátěže, jako je ekologická daň či nutnost platit od roku 2013 i za emisní povolenky za vypuštěné emise oxidu uhličitého. Za ty podle Chalupy firmy do roku 2020 zaplatí až 100 miliard korun.

Ministr ale zároveň říká, že nový návrh zákona přináší pro firmy i lepší motivační systém. "Snížením poplatků budou odměněni ti, kteří sníží emise více, než je stanovený limit," říká Chalupa.

Na účel použití vybraných peněz si stěžovaly kraje. Těm se nelíbí, že peníze nezůstávají v kraji, kde znečištění způsobuje největší problémy. "Není přece logické, aby se z peněz za emise vypuštěné na severu Čech opravovaly jihočeské rybníky," říká náměstek ústeckého hejtmana Arno Fišera.

Senátní návrh jim v tomto bodě vychází vstříc. Čtvrtina všech vybraných poplatků půjde rovnou krajům, kde byly emise vypuštěny. Dalších 65 procent do SFŽP a deset procent na posílení kontrolních stanic Českého hydrometeorologického ústavu.


Kam jdou peníze

430 MILIONŮ KORUN
se jen v roce 2011 vybralo na poplatcích za vypouštění škodlivých látek do ovzduší. Jediným příjemcem byl Státní fond životního prostředí.

25 % pro kraje
Nově bude čtvrtinu všech peněz dostávat rovnou kraj, kde byly emise vypuštěny.

65 % SFŽP
Největší díl připadne opět Státnímu fondu životního prostředí.

10 % na lepší měření
Zbytek peněz půjde na zkvalitnění měření vypouštěných emisí.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů