Úterý, 16. dubna 2024

Týden.cz: Bývalí šéfové Czech Coal postaví větrný park na Moravě

Týden.cz: Bývalí šéfové Czech Coal postaví větrný park na Moravě

Někdejší šéfové těžařské skupiny Czech Coal Petr Pudil, Vasil Bobela a Jan Dobrovský plánují na severní Moravě prostřednictvím společnosti Ren Power postavit větrné elektrárny o výkonu 12 megawattů. Investice si vyžádá 550 až 650 milionů korun. Informoval o tom dnes server Týden.cz.

Ren Power v Česku již vlastní dva větrné parky v Krušných Horách o souhrnném instalovaném výkonu osm megawattů. Přesnou lokalitu nového projektu investor neuvedl.

Firma investuje do obnovitelných zdrojů také v sousedních zemích. V Polsku má Ren Power rozjednánu akvizici větrného parku o souhrnném instalovaném výkonu 10,8 megawattu, uvedl předseda představenstva společnosti Miroslav Tvrzník

Skupinu Ren Power ovládají bývalí spolumajitelé polovičního balíku akcií severočeské těžební společnosti Czech Coal Petr Pudil a Vasil Bobela. Svůj podíl v Czech Coal prodali Pavlu Tykačovi.

Několikamiliardový výtěžek podle Týdne investují prostřednictvím nově založené investiční firmy BPD Partners, do níž přibrali někdejšího šéfa dozorčí rady Czech Coalu Dobrovského. Hlavní sférou jejich zájmu jsou obnovitelné zdroje energie.

Ren Power vlastní a provozuje osm fotovoltaických elektráren v Česku o celkové kapacitě asi 25 megawattů. Firma pokračuje ve stavbě elektrárny na Slovensku, zahajuje stavbu fotovoltaických elektráren v Itálii a připravuje rozsáhlejší výstavby fotovoltaického projektů ve velké Británii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů