Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nová, ještě tišší letadla

Nová, ještě tišší letadla

Inženýři z jedné britské univerzity odhalili své plány na konstrukci prvního letadla na světě, které by mělo být absolutně tiché!

Klíčem k úspěchu je prý nový tvar letadla, protože ten původní s trupem a křídly podle ostrovních odborníků často stojí za nesnesitelným hlukem zejména při startu nebo při přistávacím manévru létajícího kolosu. Nový stroj bude v podstatě pouhým křídlem, které se ztiší, jakmile opustí letištní plochu. Navíc motory by měly být umístěny v horní části budoucího letounu, takže veškerý potenciální hluk se bude generovat směrem vzhůru k obloze. Koncept unikátního modelu rovněž dbá na vysoký komfort cestujících.
Britský návrh, s jehož realizací se počítá v příštích deseti letech a na jehož výrobě se bude podílet společnost Luton Airport, ocení zvláště ochránci přírody a lidé, kteří bydlí v místech, kudy vedou často využívané letové dráhy.

ZDROJ:http://science.wgz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů