Pátek, 26. dubna 2024

Pasivní domy

Pasivní domy

Bydlení v rodinném domě přináší obrovské množství výhod. Vytváří ideální prostředí pro aktivní život s rodinou, zábavu s přáteli a v neposlední řadě i pro práci. Pokud od takového domu vyžadujeme maximální komfort, příjemné teploty v horkém létě i v mrazivé zimě a stále čertsvý a čistý vzduch bez neustálého průvanu, můžeme očekávat vysoké náklady na provoz. Avšak ne zcela nutně tomu tak musí být.

Koncepce pasivního domu, jehož pořizovací náklady jsou srovnatelné s běžnými novostavbami, dokáže splnit i ty nejnáročnější požadavky a zároveň ušetřit až 90% nákladů na vytápění. Celoroční spotřeba tepla je tak nízká, že dům nepotřebuje klasický systém vytápění.

Díky dokonalé a důsledné izolaci jsou tepelné ztráty sníženy natolik, že k udržení příjemné teploty postačí minimální množství tepla a stěny a okna si i v mrazivém počasí udržují příjemnou povrchovou teplotu.

Jedinečnou vlastností tohoto typu ekonomické stavby, je jeho naprostá vzduchotěsnost. Čerstvý vzduch se do místností dostává pomocí nepřetržitě fungujícího plně automatického systému, který nejenže zásobuje prostor vzduchem, ale zároveň ho i filtruje a tím ho zbavuje škodlivin a prachu. Díky automatické regulaci množství přiváděného vzduchu nedochází ani ke vzniku a šíření plísní a Vy tak dýcháte skutečně pouze čistý vzduch, což má blahodárný efekt na zdraví nejen alergiků.

Pasivní rodinný dům je skvěle zabezpečen pro případ krize. Pokud dojde k dlouhodobému výpadku vytápění, teplota v místnostech během 1 měsíce neklesne pod 13-15°C. V takovém případě postačí i nejmenší nouzový zdroj tepla k vytvoření dostatku tepla.

Při výstavbě pasivního domu hraje významou roli jeho poloha. Je více než vhodné, aby obytné místnosti byly orientovány k jihu, kdy dochází k využívání pasivních solárních zisků. Pasivní solární zisky mohou pokrýt až 40% tepla na vytápění objektu. K tomuto účelu jsou používána okna s trojitým zasklením plněné argonem nebo kryptonem se seperizolovaným rámem.

Samotné vytápění probíhá pomocí rekuperace tepla z odváděného vzduchu. Vzduch odcházející z domu má většinou vyšší teplotu, než vzduch venkovní, a tak je možné pomocí malého tepelného čerpadla ekonomicky využít tohoto rozdílu k ohřevu přiváděného vzduchu. Teplo na ohřívání přicházejícího vzduchu může také pocházet ze systému ohřevu vody v objektu. Pro zvýšení úspory je možné systém doplnit solárními systémy pro podporu vytápění a ohřevu teplé užitkové vody. Rozšířením systému o zemní kolektor lze dosáhnout zvýšení ohřevu vzduchu o 5°C v zimě, v létě naopak dosáhneme ochlazení vzduchu až o 5°C a systém tak může sloužit jako klimatizace.

Výhody pasivního domu:

  1. Pohodlí
  2. čistý čerstvý vzduch
  3. úspornost
  4. odolnost vůči extrémním teplotám
  5. jistota v případě krize

Základní požadavky:

  1. kvalitní tepelná izolace
  2. speciální okna a okenní rámy
  3. naprostá vzduchotěsnost budovy
  4. vysoce účiná rekuperace tepla z odváděného vzduchu

ZDROJ:http://www.ekonomicke-pasivni-stavby.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů