Sobota, 20. dubna 2024

Lyžování na jaře? Tatry nebo Alpy

Ani teplý duben nemusí znamenat konec lyžařské sezony. Stačí zajet na Horní Mísečky, do Zermattu nebo do Tignes.

Lyžování na jaře? Tatry nebo Alpy

Odkládat s prvními doteky jarního slunce lyže do kouta je zbytečné. Jaro má mnoho výhod: jsou delší dny a teploty přívětivější. Na svazích je neobvyklé volno, na fronty u vleků lze stěží narazit a sportovat lze za výrazně nižší ceny.

Zermatt a Matterhorn

Švýcarský Zermatt je střediskem, které se dá doporučit pro jakékoli období v roce, nicméně jeho 20 kilometrů letních tratí je světovým unikátem. A jen nepatrná část ze 350 kilometrů sjezdovek bývá na jaře kvůli nedostatku sněhu mimo provoz. Z horní stanice lanovky na Klein Matterhorn lze lyžovat na vůbec nejvýše položené trati v Alpách ve výšce úctyhodných 3899 metrů. Zermatt je asi největší aspirant na titul lyžařské středisko století. Příjemná horská obec bez autoprovozu je unikátní díky všudypřítomnému a monumentálnímu Matterhornu. Zubačka na Gornergrat umožňuje sledovat úchvatné panorama a ledovce stékající z Monte Rosy a z prstence okolních hor.

Info: www.zermatt.ch
Cena skipasů: dospělí 75 CHF, děti 38 CHF

Tip: Ledový palác

Koho přestane bavit lyžování, může vyzkoušet výlety na sněžnicích, paragliding, horolezectví, plavání či tenis. Děti si spoustu zábavy užijí na sáňkařské dráze vedoucí z nedalekého Rotenbodenu. Zajímavou nabídkou je také výlet k Ledovému paláci, který patří mezi nejvyšší na světě. Dostanete se k němu tamní lanovkou z ledovce Matterhorn a cestou, která vede ledovým tunelem 15 metrů pod jeho povrchem.

Alpbachtal

Zimně jarní radovánky si mohou zejména rodiny s dětmi stále ještě užít v tyrolském údolí Alpbachtal, které je nositelem Bílého Oscara za nejlepší malé lyžařské středisko v Evropě. Údolí je sice vzdálené jen půl hodiny od Innsbrucku, ale je to jiný svět - uzavřené a kdysi nepřístupné údolí si do-
dnes zachovalo zvláštní charakter.
Lyžování pod vrcholem Wiedersberger Horn, který je vysoký 2128 metrů, nabízí 54 kilometrů sjezdovek, kde stále leží 160?cm sněhu. Bílé Velikonoce jsou ve zdejší oblasti pravidlem. Lyžaři mohou brázdit sjezdovky těžší i lehčí, děti
do 15 let v doprovodu rodičů zdarma. Na své si přijdou i náročnější - jsou tu trasy pro freeride, nový snowpark a pavučina tras pro běžkaře i pěší turisty. V Alpbachu by byla škoda vynechat ještě i jiné slasti. Třeba ochutnat pivo z nejmenšího pivovaru v Rakousku v Inneralpbachu nebo místní sýry z mlékárny v Kramsachu.

Info: www.tirol.at
http://www. alpbachtal.at
Cena skipasů: dospělí 30 eur, děti 20,50 eura

Tip: Rattenberg

Za návštěvu rozhodně stojí historický Rattenberg či malebný Alpbach, který se dokonce honosí titulem Nejkrásnější obec Rakouska. Znavení lyžaři v něm najdou starobylý horský hotel Zur Post s výbornou kuchyní i ultramoderní kongresové centrum. Během procházky obcí stojí za prohlídku také nezapomenutelný místní hřbitov, kde kromě selských rodin spočívá mimo jiné i geniální kvantový fyzik Erwin Schröder.

Garmisch-Partenkirchen

Lyžařskou jarní pohodu slibuje i areál pod nejvyšší německou horou Zugspitze, jehož velkou část sněhově jistí ledovec. Do centra areálu se sbíhají hned tři kabinové lanovky. Z Ga-Pa lze vystoupat unikátním vláčkem, který si velkou část cesty razí skalním masivem. Vláček je sám o sobě další bonusovou atrakcí místa. Pro jarní lyžování na Zugspitze můžete využít 22 kilometrů tratí, takže nudy se bát nemusíte.

Info: www.zugspitze.de
Cena skipasů: dospělí 36 eur, děti 20,50 eura

Tip: Zastávka v Mnichově

Bonusem Ga-Pa je i snadná dostupnost z Česka. Z Rozvadova lze do střediska dojet za necelé tři hodiny. Nejkratší cesta vede přes střed Mnichova. Návštěva jeho historického centra může být v jarním počasí příjemným zpestřením výletu.

Tatranská Lomnice

Na Slovensku je hned několik míst, kde se sníh dokáže schovat před
ničivým teplem a přečkat v dobré formě až do léta. Legendárním středobodem jarních lyžařů je Tatranská Lomnice, přesněji sjezdovka z Lomnického sedla. Sníh se tam díky její nadmořské výšce 2190 až 1751 m drží i do léta, kdy už ale lyžaři nemohou využívat služeb sedačkové lanovky a musejí celé převýšení od Skalnatého plesa na sedlo stoupat po svých nebo na lyžích. Tatranská Lomnice i nedaleké Štrbské pleso jsou dnes ultramoderní střediska nabízející široký výběr sjezdovek od nejnáročnějších po začátečnické. Štrbské pleso dostalo novou a krásnou sjezdovku na Solisku. Kdo upřednostňuje klidnější hory, může zajet za jarní lyžařskou meditací do Spálené doliny, nejvýznamnějšího střediska Západních Tater neboli Roháčů. Pokud se vydáte - nejlépe na skialpinistických lyžích se stoupacími pásy - od horní stanice lanovky výše do hor, dostanete se k Salatínskému žlebu, místu, kde se sdružují milovníci lyžování i dlouho poté, co všichni ostatní lyže dávno zakonzervovali. Salatínský žleb j e legální skialpinistický terén, který si musíte vystoupat sami, abyste ho mohli sjet. Atmosféra zasněžené náhorní plošiny je ve slunných jarních dnech tak silná, že duši nasytí na dlouhý čas.

Info: www.tatrawestsro.sk
Cena skipasů: od 12. 3. 2012 dospělí 18 eur, děti 12 eur

Tip: Meander Ski Park Oravice

Středisko nabízí unikátní propojení lyžování a relaxace v aquaparku s geotermální vodou na jednom místě. Bazény nabízejí koupání v termálních sodno-vápenato-siřičitých vodách s vysokým obsahem železa o teplotě od 32 do 34 °C.
Po adrenalinové porci vzrušení na svahu může přinést uklidnění i poučení návštěva unikátního skanzenu Muzeum oravskej dediny.

Mísečky a Praděd

V Česku nabízejí lyžování nejdále do jara některé areály našich nejvyšších hor, Krkonoš. Zejména jsou proslulé Horní Mísečky, kde se po sněhově povedených zimách lyžuje i v květnu, dlouhé sezony mívají i ve špindlerovském Svatém Petru nebo v Harrachově, kde sjezdovkám prospívá jejich severní orientace. Osobností mezi středisky s dlouhou výdrží je pak jesenický Praděd, respektive středisko Ovčárna, které je v délce lyžařské sezony tradičně nejsilnějším konkurentem Horních Míseček a díky svým sněhovým poměrům je oblast přezdívána "moravským ledovcem". Pyšní se nejvýše položenými vleky a sjezdovkami v Česku, navíc s mimořádnou kulisou nejvyšších partií Jeseníků včetně mohutného Pradědu. Přestože areál není vybaven systémem technického zasněžování, lyžuje se tu často až do konce dubna, kdy provoz zastaví nikoli nedostatek sněhu, ale podmínky ochránců přírody. Zlomovým bodem sezony v Česku bývají Velikonoce (letos 9. dubna), do kdy chtějí provozovatelé udržet ve svých střediscích sníh a lyžaře. Letošek byl pro česká horská střediska sněhově nadprůměrně bohatý, proto je předpoklad, že by měl sníh vydržet dlouho. Rozhodujícím faktorem je samozřejmě počasí, zatím se zdá, že by lyžařská zima mohla být na našich horách skutečně dlouhá.

Info Špindlerův mlýn: www.skiareal.cz
Cena skipasů: od 19. 3. 2012 dospělí 600 Kč, děti 400 Kč

Tip: Běžkování v Krkonoších

Milovníkům sjezdového lyžování lze doporučit změnu: vyrazte do Krkonoš na jarní běžky. Poznáte lahodnou stránku běžkování - za tepla a svitu slunce dlouho do večera, v krátkých rukávech, za zpěvu ptáků.

Tignes

Francie se svými alpskými velikány a lyžařskou infrastrukturou prosycenými horami nabízí nespočet míst, kde se dá na
jaře lyžařsky vyřádit. Dát si v kraťasech někde na terase údolní restaurace pastis poté, co jste prolyžovali den, není pro Francouze nic mimořádného. Tipem pro jarní pobyt je lyžařské středisko Tignes v jedné z nejznámějších a největších lyžařských megaoblastí Savojských Alp. Proč? I v květnu můžete počítat s tím, že na severních svazích hory Grand Motte v bezmála třech a půl tisících metrech najdete prašan. Ostatně právě na tamním ledovci leží i oblast lyžování letního. Poté co si dopoledne unavíte nohy, můžete sjet do údolního města Bourg St. Maurice a věnovat se raftingu na říčce Isere. Spojíte tak v jeden den kontrastní letní a zimní živel a zažijete něco, na co už nezapomenete. Z paluby raftu se pak můžete kochat okolními horami s bílými čepicemi, které jste třeba před několika hodinami sjížděli na lyžích.

Info: www.tignes.net
Cena skipasů: dospělí 38,40 eura, děti 31 eur
od 28. 4. 2012 dospělí 32,50 eura, děti 26 eur

Tip: Potápění pod ledem

Brzké jaro v Tignes je vhodný čas na jednu v ostatních horských střediscích jen výjimečně nabízených turistických atrakcí - potápění pod ledem. Návštěvníci si ho mohou dopřát u jezera v blízkosti turistické vesnice a je to skutečně ryzí adrenalinová zábava.

AUTOR: Petr Socha
Snow.cz s přispěním Evy Bobůrkové

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů