Úterý, 16. dubna 2024

Německá koalice zmírnila omezení podpory fotovoltaiky

Německá koalice zmírnila omezení podpory fotovoltaiky

Poslanci německé vládní koalice se dohodli na zmírnění chystaného razantního omezení státní podpory solární elektřiny v Německu. Úpravy se však týkají především prodloužení přechodných období, která umožní majitelům nových elektráren získat dosavadní vyšší subvence. Vzhledem k vládní většině v dolní parlamentní komoře média i odborníci očekávají, že poslanci ve čtvrtek návrh zákona schválí v této podobě. V horní komoře ale zůstává jeho osud nejistý, a může tak doznat ještě změn.

Návrh nadále počítá se snížením garantovaných výkupních cen elektřiny ze slunce o 20 až 30 procent podle velikosti a druhu zařízení od 1. dubna. Nově však mají mít nárok na starou cenu provozovatelé těch malých fotovoltaických modulů, kteří si přihlásili jejich připojení do sítě do 24. února a zprovozní je do konce června. U nově budovaných solárních parků na konverzních plochách bude přechodná lhůta platit do konce září.

Zákonodárci středopravé koalice upravili také další průběžné snižování podpory u nových elektráren, která měla každý následující měsíc klesnout o jedno procento. Nová verze počítá s tímto krácením od května do října, poté se jeho výše bude nově vypočítávat na základě přírůstku instalovaného výkonu solárních elektráren v předchozím období. Pokud by se například opakoval razantní nárůst o 7,5 gigawattu (GW) jako v letech 2010 a 2011, mohly by se dotace měsíčně snížit až o 2,8 procenta.

Cílem novely je totiž "zkrotit" boom výstavby nových fotovoltaických zařízení v Německu, světové jedničce ve výrobě elektřiny ze slunce. Ta je však zatím bez státní podpory nerentabilní. Aby německá vláda nalákala investory, slíbila jim na 20 let garantované výkupní ceny, které však prodražují cenu elektřiny pro koncové odběratele. Vláda proto pravidelně tuto podporu pro nová zařízení snižuje. Tentokrát se však rozhodla pro razantnější omezení, aby srazila přírůstek nových solárních elektráren do koridoru 2,5 až 3,5 GW instalovaného výkonu za rok, který považuje za únosný.

U nových projektů také už Německo nebude vykupovat všechnu vyrobenou solární elektřinu. Majitelé malých zařízení budou muset sami spotřebovat nebo prodat za tržní ceny 20 procent produkce (původní návrh počítal s 15 procenty), větší elektrárny deset procent. Německý solární průmysl proti těmto opatřením protestuje a označuje je za likvidační. Řada výrobců panelů se už nyní potýká s finančními problémy; v posledních měsících jich několik vyhlásilo bankrot. Důvodem je i pronikání levnější konkurence z Asie na německý trh.

Proti výraznějšímu omezení podpory solární energetiky se staví také některé spolkové země především na jihu a východě Německa, kde je tento průmysl nejrozvinutější a zaměstnává tam tisíce lidí. Právě zástupci regionálních vlád tvoří druhou parlamentní komoru, Spolkovou radu, která má novelu začít projednávat v pátek a její rozhodnutí se čeká 11. května.

Spolková rada, kde má koalice menšinu, nebude návrh přímo schvalovat, ale pokud se mezi jejími členy najde dostatek odpůrců, může si vynutit svolání takzvaného zprostředkovacího výboru ze zástupců obou komor parlamentu. Ten by se pak snažil najít kompromis, čemuž se chce vláda vyhnout, neboť by to znamenalo další ústupky. Kritici z řad spolkových zemí předpokládají, že na toto řešení nakonec dojde.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů