Pátek, 29. března 2024

Poláci chtějí jádro i přes protesty sousedů

Poláci chtějí jádro i přes protesty sousedů

Polská vláda spustila v neděli reklamní kampaň, aby Poláky přesvědčila, že mají podporovat výstavbu jaderné elektrárny. Polsko dosud žádnou nemá, ale tu první chce vybudovat v jedné ze tří lokalit na severozápadě země, relativně blízko hranic s Německem.

To vzbuzuje nevoli na německé straně - navíc v čase, kdy jsou oficiální politické vztahy mezi Berlínem a Varšavou nejlepší za posledních několik století. Prozatím je otázka budoucí jaderné elektrárny předmětem protestů vlád tří dotčených spolkových zemí a německých Zelených - Němci si stěžovali Evropské komisi.

"Polsko musí přijmout, že Němci budou likvidovat jaderné elektrárny, a Němci musí přijmout, že Polsko chce investovat do jaderných elektráren," řekl v únoru po poslání stížností do Bruselu Günther Oettinge, eurokomisař pro energetiku.

Pro jádro je podle posledních průzkumů 51 procent obyvatel Polska. Podpora sice trochu klesla loni po fukušimské havárii, ale jinak než s jádrem si Poláci snížení emisí skleníkových plynů, které požaduje EU, a snížení své závislosti na uhlí, z něhož je přes devadesát procent elektřiny, nedokážou představit.

Polský názor je jasný: Němci odchodem od jádra škodí sami sobě. "Nesdílíme všechny obavy obyvatel Německa, kteří chtějí mít svoji energii většinou z větrníkových farem, které jsou špinavé, nepříjemné a znečišťují prostředí asi víc než cokoliv jiného, ale co můžeme dělat?" řekl nedávno v rozhovoru pro HN polský expremiér a nyní guvernér národní banky Marek Belka. "Pokračujeme s našimi plány, kde je jádro i břidličný plyn. Domnívám se, že to budou hlavně německé energetické firmy, které na takové politice nejvíce ztratí."

Poláci také plánují stavbu obřích transformátorů na hranicích s Německem, aby zabránili přetížení vlastní sítě v případě nepravidelných velkých dodávek ze severoněmeckých větrných elektráren.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů