Úterý, 23. dubna 2024

Demonstrace v H. Králové byla protestem proti ničení zeleně

Demonstrace v H. Králové byla protestem proti ničení zeleně

Demonstrace za přetvoření parků v Hradci Králové v parkoviště měla naopak upozornit na bezhlavé ničení zeleně. ČTK o tom informovali mluvčí iniciativy Místo parku parkoviště, která akci pořádala, Ondřej Česák a Jan Kolník. Při středeční demonstraci zhruba stovky mladých lidí ovšem ještě organizátoři odmítali názory kolemjdoucích, kteří považovali akci za recesi, a tvrdili, že své požadavky myslí zcela vážně.

"Cílem iniciativy Místo parku parkoviště rozhodně nebylo kácet parky v Hradci Králové ani kdekoli jinde. Nešlo ani o aprílový žert, jak si někdo myslel, ale o zcela specifickou formu protestu proti bezhlavému ničení zeleně, ke kterému dochází v současnosti v mnohých našich městech včetně Hradce Králové," sdělili dnes mluvčí iniciativy.

Podle organizátorů se protesty proti ničení zeleně málokdy setkají s porozuměním odpovědných míst. "Proto jsme náš protest posunuli do zcela absurdní roviny, kdy jsme naopak požadovali vykácení nejkrásnějšího parku v Hradci Králové," uvedli ve své tiskové zprávě. Organizátoři také tvrdí, že akcí chtěli vyburcovat veřejnost. "Jsme rádi, že se nám to podařilo a že se objevilo takové množství negativních ohlasů na naši akci. Doufáme, že se lidé ozvou se stejnou razancí i tehdy, až se bude skutečně dít něco zlého," prohlásili.

Protest organizátoři připravili na základě projektu revitalizace náměstí 28. října v Hradci Králové, kde byly již vykáceny vzrostlé topoly a následně má být zmenšená i trávník. "Tyto úpravy byly podpořeny názorem, že v Hradci Králové je dostatek zeleně, proto jí část může být obětována pro jiné, údajně potřebnější účely," uvedla iniciativa.

Demonstrace se zúčastnila asi stovka lidí, mnozí kolemjdoucí považovali celou akci za recesi či studentský projekt. Lidé z iniciativy však novinářům ve středu odpoledne tvrdili, že své požadavky myslí vážně. Demonstranti byli vybaveni píšťalkami, transparenty i megafonem, připravené měli i projevy. Proti názorům demonstrantů iniciativy Místo parku parkoviště přímo na místě protestovala skupinka mladých lidí, k níž se připojilo několik starších kolemjdoucích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů