Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetické a jiné suroviny Sýrie

Energetické a jiné suroviny Sýrie

Přírodní zdroje a těžební průmysl:

Tato průmyslová oblast je plně kontrolována státem, který řídí produkci i prodej "národního bohatství"a distribuci získaných příjmů. Nevýznamnějším odvětvím je těžba a zpracování ropy a zemního plynu.

Klesající těžba ropy - co bude dál?

V Sýrii byla ropa objevena v padesátých letech minulého století a její těžba byla zahájena až v roce 1968 syrskou společností Syrian Petroleum Company - SPC. Do průzkumu nalezišť investoval stát a know-how poskytovali ruští experti. Později v osmdesátých letech zahájil v oblasti Mayadeen a Deir Ez Zor průzkum a těžbu Shell a poté také společnost Total.

Dosud prozkoumané zásoby ropy objevené v Sýrii se odhadují na 2,5 - 3 mld. barelů. Vzhledem k obtížnosti těžby a používaným technologicím se považuje zatím pouze zhruba 30 % za využitelné. Těžba ropy dosáhla svého vrcholu v polovině devadesátých let, kdy představovala 600 tis. barely denně. Podle údajů Ministerstva ropného průmyslu dosáhla těžba ropy v roce 2008 výše 379,4 tisíc barelů denně, což představovalo mírný pokles oproti roku 2007 (380,425 tisíc barelů denně). Státní Syrian Petroleum Company, vlastnící 70 % nalezišť vyprodukovala v roce 2008 195,474 tisíc barelů denně. Zbytek připadal na zahraniční společnost. V současné době funguje v Sýrii 7 konsorcií, resp. Samostatně působících společností. Pro vnitřní potřebu země je část ropy zpracována ve dvou rafinériích Banias a Homs, zbytek se exportuje, avšak rok od roku méně a méně.

Přehled těžby, místní spotřeby a vývozu ropy v tis. bpd:

Rok 1995 1998 2001 2007 2008 2009 2010 (I-VI)
Těžba 597 573 504 380 376 376 386
rafinérie 227 236 200 244
export 370 337 205 86

V současné době jsou v Sýrii dvě rafinérie - Homs o kapacitě 110 tis. bpd, výstavba zahájena v roce 1958, původně určena pro zpracování irácké ropy a druhá Banias o kapacitě 120 tis. bpd, výstavba zahájena v roce 1980.

Těžba plynu by mohla nahradit výpadky v příjmech z ropy:

První výroba a využití plynu jako doprovodný produkt při těžbě ropy bylo zpracování plynu pro malou elektrárnu dodávající elektrickou energii právě pro ropné pole v roce 1972. Se vzrůstem světové poptávky po plynu se začala rozvíjet produkce plynu, zejména v oblasti v okolí Palmyry. Uskutečněné geologické průzkumy odhadují syrské zásoby plynu na 680 mld. m3 z čehož by k těžbě a zpracování mělo být vhodných 396 mld. m3 plynu. V současné době se plyn zpracovává na čtyřech místech a jejich výkon činil v roce 2007 celkem 12,8 mil m3denně, přičemž celá produkce je spotřebována v elektrárenství a chemickém průmyslu.

V současné době se věnuje průzkumu nalezišť řada firem, nejúspěšnější je PetroCanada a chorvatská Inna. Při plánovaném tempu průzkumu nalezišť by měla kapacita produkce plynu dosáhnout v roce 2010 30 mil. m3 , 2015 35 mil. m3 a v roce 2020 40 mil. m3.

Síť ropovodů a plynovodů je nedostačující. Zemi protínají v podstatě dvě hlavní ropovodní trasy. První je tzv. "Scot Line" vedoucí z iráckého Kirkuku přes Abu Kamal a Palmyru do Homsu a Baniasu. Na tuto trasu se napojuje poblíž města Abu Kamal několik ropovodů vedoucích z nalezišť lehké ropy v oblasti Deir-Ez-Zoru, které provozují jednotlivé těžební společnosti. Druhou trasou je tzv. "Scotraco Line" vedoucí z nalezišť na severovýchodě země (Hassakeh) do Homsu, kde se napojuje na Scot Line. Vzhledem ke stáří ropovodu a nedostatečné kapacitě pro dovoz ropy z Iráku se Sýrie s Irákem v listopadu 2001 dohodly o výstavbě nového ropovodu Kirkuk-Banias s kapacitou 1,5 mil. barelů denně. Tento projekt hodlá syrská vláda oživit, jakmile se situace v Iráku stabilizuje. Plynovody vedou z původní oblasti těžby v okolí Jbisseh (severovýchod) a Deir-Ez-Zor, přes Palmyru, kde se rozdvojují na trasu severní (Homs, Hama) a jižní (Damascus-Adra, Tishreen), za účelem zásobování elektráren v těchto oblastech. S novým objevem rozsáhlých zásob plynu v okolí Palmyry bylo rozhodnuto o nové trase Palmyra-Aleppo.

Na začátku roku 2011 by měla být dokončena syrská část Arab Pipeline spojující Egypt s Tureckem.

Výhled těžby a zpracování ropy a plynu, modernizace:

Zdaleka největší producent ropy Syrian Petrol Company s těžbou takřka 200 tis. barelů/den, plánuje v násl. letech několika set milionové projekty na rekonstrukci stávající a vybudování nové distribuční sítě jak ropy, tak plynu (úpravny plynu, kompresorové stanice, plynovody). Možnosti jsou zejména v dodávce rour, armatur a kompresorových stanic. Stěžejním projektem pro nadcházející léta je dostavba plynovodní sítě spojující Egypt, Jordánsko, Sýrií, Libanon a Turecko s možností odbočky na Kypr. V roce 2006 bylo dokončeno spojení s Libanonem do elektrárny Zahrání na jihu země a elektrárny Bedawi v severní části Libanonu. Do března 2010 by měl být dokončen úsek spojující Aleppo s tureckou hranicí v délce 63 km, když dodavatelem je společnost Plynostav - regulace plynu.

V dubnu 2009 podepsala Sýrie a Írán Memorandum o porozumění v oblasti několika energetických projektů, mj. v výstavby plynovodu spojující Írán s Evropou prostřednictvím Sýrie. V srpnu 2010 byla podepsána mezivládní dohoda mezi Irákem a Sýrií o výstavbě dvou ropovodů spojujících irácká ropná pole v okolí Kirkůku se syrským Baniasem.

Ve stádiu postupné a dílčí realizace je modernizace a rozšíření existujících rafinérií Banias (dodalo Rumunsko), kde se předpokládá modernizace za cca 600 mil. USD a Homs (dodal Technoexport), vyžadující dílčí investice za celkem cca 200 mil. USD během 5 let. Otevřenou otázkou jsou výstavby dalších rafinérii za podmínek financování z nestátních zdrojů (Irán, Venezuela, Malajsie, Noor Petroleum apod.).

Sýrie v roce 2009 vyprodukovala 2,46 mil. tun fosfátů, z toho 1,9 mil. tun bylo určeno na export. Příjmy z vývozu fosfátu v roce 2009 dosáhly výše 6,46 mld. SYP.

Kamenná sůl, mramor, sádra, chrom, magnézium a bauxit jsou další, avšak nepříliš významné těžební položky.

ZDROJ:Businessinfo.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů