Čtvrtek, 28. března 2024

Podpořit energeticky výjimečné stavby

Podpořit energeticky výjimečné stavby

První ročník vyhlášené mezinárodní soutěže Building Efficiency Awards (BEFFA) je zaměřen na moderní stavební projekty s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou, které je možno přihlásit v první fázi do krajských kol do 30. června 2012. Odborným garantem BEFFA je Fakulta stavební ČVUT Praha, generálním partnerem pak skupina Saint-Gobain a její divize Isover, Rigips a Weber.

"Hlavním smyslem soutěže je snaha zviditelnit unikátní architektonické projekty a podpořit cíle evropské směrnice 20-20-20 o energetické náročnosti budov," řekl předseda poroty a zástupce odborného garanta soutěže Jiří Hirš. Energetická směrnice 20-20-20 představuje pro země EU závazek snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů i celkovou spotřebu energie alespoň o 20 % a k tomuto datu dosáhnout alespoň 20% podílu energie dosažené z obnovitelných zdrojů.

Do soutěže BEFFA je možné přihlásit stavby zrealizované na území ČR a SR v době od 1. ledna 2010 do 30. června 2012. V prvním kole na regionální bázi se bude soutěžit v kategoriích rodinné a bytové domy, nebytové budovy či rekonstrukce (bytové i nebytové). Regionální vítězové postoupí do mezinárodního česko-slovenského kola, z něhož v listopadu vzejdou celkoví vítězové v každé kategorii. Finále se mohou zúčastnit ve zvláštní kategorii také studentské stavební projekty přihlášené do 30. června 2012 bez podmínky realizace. Kromě toho v něm budou hodnoceny dřevostavby jakékoliv kategorie z krajského kola.

Generální partner soutěže, skupina Saint-Gobain, do níž patří divize Isover, Rigiops a Weber, je zařazen mezi 100 největších světových korporací v 64 zemích světa. Působí v oblasti stavebnictví, kde navrhuje, vyrábí a dodává stavební materiály a inovativní řešení směřující ke komfortnímu bydlení. Ucelený koncept podnikání, určený pro novostavby i rekonstrukce, směřuje hlavně ke snižování jejich energetické náročnosti.

Více na www.beffa.eu.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů