Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpad z areálu Synthesie mizí pomalu, zbývají tam stovky tun

Odpad z areálu Synthesie mizí pomalu, zbývají tam stovky tun

Areál pardubické chemičky Synthesia zůstává zamořený stovkami tun odpadu. A to i přes to, že očista areálu měla být hotová před dvěma lety a letos měly být v pořádku i podzemní vody. V dnešní příloze pro Pardubický kraj to píše Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle údajů deníku se z osmi nebezpečných skládek dávají do pořádku dvě, a to laguna železných kalů a laguna betasmoly. "Na těchto lokalitách bylo dosud zneškodněno nebo předáno k dalšímu využití více než 170 tun odpadu," řekl deníku vedoucí odboru životního prostředí společnosti Synthesia Jan Pokorný. Jako další by měla přijít na řadu sanace laguny destilačních zbytků, na kterou už byl vypracován projekt v několika variantách, její rozjezd nyní brzdí technické problémy.

V areálu Synthesie je ale podle MfD více než milion tun odpadů. Podle deset let staré dohody Fondu národního majetku s firmou Synthesia měl zmizet do konce letošního roku. Čištění areálu místo toho brzdí zdlouhavý proces schvalování sanací od vydávání rozhodnutí k průzkumu a sanaci Českou inspekcí životního prostředí, přes výběrová řízení po podpisy smluv.

Pokud se sanace budou dále odkládat, může se postupně zhoršovat životní prostředí. Například skládky nebezpečných odpadů, které v areálu vznikaly od 50. let do první poloviny 90. let, nemají těsnicí prvky. Chemikálie odtud pronikají do podzemních vod a do Labe. A pokud se s tím nic neudělá, životní prostředí se může v dalších letech horšit.

Synthesia i úřady svorně tvrdí, že ekologické zátěže jsou pod dohledem a neohrožují lidi ani pitnou vodu, píše MfD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů