Středa, 24. dubna 2024

McKinsey Za obnovitelné zdroje do 2020 dají Němci 175 miliard eur

McKinsey Za obnovitelné zdroje do 2020 dají Němci 175 miliard eur

Za přesun k obnovitelným zdrojům, které mají nahradit rušenou jadernou energii, zaplatí Němci od loňska do roku 2020 celkem 175 miliard eur (4,4 bilionu Kč). V roce 2020 spotřebitelé za náklady přechodu na "zelenou" energii vydají v účtech za elektřinu o 60 procent více než loni. Zjistila to přední globální konzultační společnost McKinsey ve studii, kterou tento týden získal německý list Handelsblatt.

Celková suma, která představuje téměř sedm procent ročního výkonu největší evropské ekonomiky, je podle Handelsblattu výrazně vyšší, než se předpokládalo. Odběratelé elektrické energie vydají v roce 2020 kvůli přechodu na dražší obnovitelnou energii navíc 21,5 miliardy eur proti loňské sumě 13,5 miliardy eur. V přepočtu na hlavu to bude asi 262 eur navíc, čili zhruba 6600 Kč za rok.

McKinsey ve studii spočítala rozdíl mezi cenami za elektřinu ze slunce, větru nebo biomasy, které jsou násobky cen elektřiny z jádra, uhlí nebo plynu, a tržními cenami elektřiny na energetické burze. Započítala do dodatečných nákladů rovněž vyšší ceny za přenos energie v důsledku nutnosti financovat budování stovek kilometrů elektrického vedení. To si vynutí rozmach větrných elektráren na severním pobřeží země, jejichž produkce se musí přenést na průmyslový jih.

Náklady na přechod na obnovitelné zdroje zaplatí zejména domácnosti. Jejich přirážka za zelenou energii se do roku 2020 zvýší o polovinu na 6,3 eurocentu na kilowatthodinu a celková cena pro domácnosti stoupne na 29 centů z loňských 25,9 centu. Cena pro průmyslové odběratele vzroste o dva centy na 14,7 centu.

Ani tak Německo podle McKinsey nesplní vládní cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 proti roku 1990 o 40 procent. Firma předpovídá, že i při nejoptimističtějším scénáři je maximálně možné snížit emise o 31 procent. Předpoklad vlády o poklesu spotřeby energie pokládá McKinsey za zbožné přání a počítá naopak s tím, že spotřeba v tomto desetiletí poroste v průměru o 0,3-0,4 procenta ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů