Pátek, 10. května 2024

Z Jihlavy se asi bude část odpadků vozit do brněnské spalovny

Z Jihlavy se asi bude část odpadků vozit do brněnské spalovny

Z Jihlavy se zřejmě bude část komunálního odpadu vozit do brněnské spalovny. Ve městě má kvůli tomu vzniknout překladiště, kde se odpadky budou před převozem lisovat. Odpad z jihlavských popelnic zatím končí na městské skládce v Henčově, její kapacita se už ale zaplňuje. Objem odpadků na skládkách by se také měl podle požadavku unie výrazně snížit. ČTK to řekl Martin Málek, mluvčí podniku Služby města Jihlavy.

I v Jihlavě se zvažuje stavba velké spalovny na likvidaci komunálního odpadu z celé Vysočiny, ale doba výstavby se spíš vzdaluje. "Naše energetické zařízení sice podle harmonogramu má být v roce 2018, ale tomu už asi nikdo úplně nevěří," uvedl náměstek jihlavského primátora Rudolf Chloupek. Podle něj se dá s dokončením stavby počítat nejdřív v roce 2020. To už by byla skládka v Henčově při současném tempu zavážení dávno plná, uvedl.

Podle údajů Služeb města Jihlavy se teď v Henčově ročně ukládá asi 15.000 tun komunálního odpadu. O vznik překladiště odpadků by se měl postarat podnik ASMJ, v němž má 51 procent soukromá firma A.S.A., která se zabývá svážením komunálního odpadu z území mimo Jihlavu. Zbývající podíl v podniku drží Služby města Jihlavy.
Tento společný podnik už dva roky provozuje linku na třídění odpadu v jihlavské průmyslové zóně Hruškové Dvory. Překladiště má vzniknout v sousedství linky, podle náměstka by mohlo fungovat od příštího roku. "Ze strany města se v této chvíli mluví asi o 1500 tunách za rok," doplnil. Podstatně větší objem odpadků by prý chtěla na překladišti lisovat firma A.S.A.

Proti stavbám spaloven odpadu v Česku bojuje ekologické sdružení Arnika. Jeho členové zorganizovali několik protestních akcí i v Jihlavě. Nadšeni nejsou ani z plánu na překladiště. "My s přístupem odpady spalovat nebo skládkovat obecně nesouhlasíme. Bylo by samozřejmě lepší, kdyby ty odpady roztřídili a recyklovali," shrnul Jindřich Petrlík z Arniky.

Podle Chloupka se zatím dá vozit odpad do brněnské spalovny za příznivou cenu. I tak náklady na likvidaci odpadků v Jihlavě kvůli jejich převážení do spalovny za rok stoupnou asi o 1,3 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů