Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zrušení jaderných elektráren a přechod energetiky k obnovitelným zdrojům vyjde Německo podle analytické společnosti McKinsey od loňska do roku 2020 až na 175 miliard eur. Tato suma představuje zhruba sedm procent ročního výkonu německé ekonomiky a je výrazně vyšší, než byly původní německé odhady. Náklady na přechod k zelené energetice, tedy elektřiny ze slunce, větru a biomasy, přitom podle McKinsey zaplatí především domácnosti. Elektřina bude v roce 2020 podle výpočtů stát až o 60 procent více než nyní. McKinsey do odhadů započítala jak dražší výrobu, tak přenos energie.

V nepříznivém stavu se v Česku nachází celá třetina z přibližně osmdesáti tisíc druhů rostlin a živočichů. Ohrožené druhy definuje zákon o ochraně přírody a krajiny, novelizovaný v roce 2006.

Zadavatelé reklamy, kteří mají jako součást korporátní komunikace i zelenou agendu, v poslední době stále častěji sahají k papíru jako výchozímu materiálu pro výrobu reklamních nosičů. Dá se tak mluvit o renesanci papíru, lepenky a dalších variant. V současné době asi neexistuje materiál, ze kterého vyrobíte POS/POP stojany ekologičtěji. "Dnes je velkým hitem zadavatelů, aby materiály použité pro reklamu neobsahovaly PVC a mnoho dalších plastů, jejichž seznam se neustále rozrůstá. Papír má tu výhodu, že tuhle podmínku beze zbytku splňuje a neobsahuje sám o sobě žádné škodlivé látky. Něco je samozřejmě v barvách, ale to je velmi malé množství. Tak malé, že lze nosič zrecyklovat i potištěný," říká Radim Chmela, jednatel společnosti Branaldi, která je jedním z předních evropských výrobců POS systémů z kartonů a vlnité lepenky.

CDU utrpěla na západě Německa volební fiasko
Nejsilnější vládní strana obdržela podle průběžných výsledků 26,3 procenta hlasů. Šéf tamních křesťanských demokratů a německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen, často označovaný jako "korunní princ Merkelové", okamžitě po zveřejnění prvních odhadů oznámil svou rezignaci na vedení zemské CDU.

Co projedná vláda ve středu
14.
Návrh na obeslání vrcholné Konference Organizace spojených národů o udržitelném rozvoji (Rio de Janeiro, Brazilská federativní republika, 20. - 22. června 2012)
č.j. 426/12
Předkládají: ministr životního prostředí a 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) vyhlásila v souvislosti s letošním summitem v Rio de Janeiru soutěž Generation ´92" , které se mohou zúčastnit Evropané narození v letech 1991-1993.
Podstatou soutěže je vytvořit video na téma, jak si mladí Evropané představují udržitelnou budoucnost v horizontu 20 let. Vítěznou cenou bude finanční odměna ve výši několika tisíc EUR a pozvání na červnovou konferenci do Kodaně, kde budou představeny nejlepší snímky.
Soutěžní videa k prohlédnutí i ke hlasování jsou zde.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů