Pátek, 19. dubna 2024

Smart technologie do budoucnosti - hlavní téma mezinárodní konference

Smart technologie do budoucnosti - hlavní téma mezinárodní konference

Špindlerův Mlýn 18. a 19. dubna 2012 přivítal odborníky z řad energetiků z České republiky i zahraničí. Sedmý ročník mezinárodní konference, kterou pořádá společnost ČEZ Měření, byl zaměřen především na smart technologie, inteligentní systémy měření, využití tzv. chytrých sítí v praxi a jejich přínos do budoucnosti.

Konference tradičně konaná pod záštitou společnosti ČEZ Měření "Trendy elektroenergetiky v evropském kontextu VII" s podtextem "Smart technologie - vize, očekávání, realita" opět přilákala 164 energetiků a odborníků zabývajících se energetikou ze sedmi zemí. Posluchači si ve 14 přednáškách vyslechli zajímavé názory a prezentace, v následných diskuzích pak řešili především praktické otázky a aplikaci chytrých sítí a moderních technologií do běžného života. Přínosná byla vzájemná výměna informací a přístupů k inteligentním systémům, sdělení dat a postupů v aplikacích a jejich smysluplná implementace.

První blok přednášek zahájil Pavel Círek z Energetického regulačního úřadu přednáškou "Problematika AMM z pohledu ERÚ". Následovaly příspěvky např. Michala Macenauera z EGÚ Brno "Potenciál řiditelné spotřeby elektřiny v ČR - možnost uplatnění smart technologií", Trendy využití dat v oblasti energetiky přiblížil ve svém vystoupení Martin Michek ze společnosti ČEZ Měření. K nejzajímavějším příspěvkům patřil blok přednášek Ondřeje Mamuly z ČEZ, a. s. a Františka Mullera ze společnosti ČEZ Měření o implementaci AMM přímo do praxe. Pan Martin Machek a Milan Špatenka ze společnosti ČEZ, a.s představili ve své prezentaci pilotní projekty Skupiny ČEZ z oblasti smart grids. Detailně se věnovali pilotnímu projektu chytrých sítí ve Vrchlabí. Neméně zajímavé byly i přednášky zahraničních kolegů R. de Trinidad z Deutche Telekom AG, paní Gonzales ze španělské společnosti Endesa a P. V. Hova ze švédské společnosti European Commission.

"Účast odborníků ,energetiků i zástupců legislativy je z velmi přínosná, důležité jsou nejen zajímavé přednášky, ale především následné diskuze. Každoroční velký zájem o účast na konferenci svědčí o její zvyšující se popularitě. Výměna informací a technologií je z hlediska implementace do praxe podnětná. Stále se zvyšující úroveň je velmi zavazující a doufáme, že bude pokračovat i do budoucnosti ," uvedl Ing. Filip Secký, generální ředitel pořádající společnosti ČEZ Měření ze Skupiny ČEZ.

První konference, pilotní projekt vznikl již v roce 2006 a vzhledem k ohlasu a zájmu jak přednášejících, tak posluchačů, se společnost ČEZ Měření rozhodla udělat z této konference tradici.

Společnost ČEZ Měření, s.r.o., se sídlem v Hradci Králové, se zabývá službami v oblasti montáží a provozování měřicích a spínacích přístrojů, sběrem, zpracováním a správou dat, službami v oblasti správy měřidel, opravami a ověřováním měřicích přístrojů, obhájila certifikát systému jakosti.

Pilotní projekt Smart region, který Skupina ČEZ realizuje ve Vrchlabí, je zaměřen na ověření funkcionalit konceptu Smart Grids (chytré sítě). Koncept Smart Grids zahrnuje distribuční síť inovovaného pojetí, která dokáže efektivně začlenit působení všech připojených uživatelů, velkých výrobních zdrojů, lokálních výrobních zdrojů (především obnovitelných zdrojů energie a jednotek kombinované výroby el. energie a tepla), odběratelů s možností jejich aktivní role a začlenění nových funkcí distribuční sítě, jako jsou např. dobíjecí stanice pro elektromobily.

Součástí chytré sítě mohou být i další pokrokové technologie, které se již nyní ve světě zavádějí. Jedna z nich je Smart Metering v systému AMM. Jde o obousměrný systém komunikace mezi centrálou a měřicími místy, jenž zákazníkovi může přinést mnohem širší spektrum tarifů, které může efektivně využít. Umožňuje také integraci měřičů spotřeby jiných médií, tj. vody, plynu a tepla.

Více informací o projektu Smart Region na www.futuremotion.cz/smartgrids

Inteligentní sítě neboli Smart Grids by měly v budoucnu v testovaném regionu a v delším horizontu v celé ČR zajistit například lepší regulaci špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávky v případech poruch, nebo dokonce i takzvaný ostrovní provoz, který při přerušení důležitého vedení zajistí přepojení menšího regionu přímo na místní výrobní zdroje s vyrovnanou bilancí spotřeby a dodávky elektrické energie.

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů