Pátek, 29. března 2024

Boj proti nebezpečným výrobkům slaví úspěchy

Boj proti nebezpečným výrobkům slaví úspěchy

Členské státy Unie stále účinněji využívají společného systému varování před nebezpečným zbožím na trhu.

V Evropské unii bylo loni zakázáno, odstraněno či staženo z oběhu 1803 nebezpečných výrobků. To je o pětinu méně než v roce 2010, kdy těchto výrobků bylo 2244. Tuto potěšující zprávu přináší čerstvá zpráva o výskytu nebezpečných nepotravinových výrobků na trhu EU za rok 2011, kterou vydala 8. května 2012 Evropská komise.

Tento pozitivní výsledek je mimo jiné přičítán i fungování systému RAPEX (systém rychlého varování EU pro nebezpečné nepotravinářské výrobky), který na vnitřním trhu existuje již osm let a který členské státy využívají stále účinněji. Zlepšení situace ohledně bezpečnosti výrobků je třeba přičíst také dalšímu zlepšení činnosti národních dozorových orgánů, posílení jejich vzájemné spolupráce i spolupráce s celními orgány, lepšímu posuzování rizik a také intenzivnější spolupráci s mezinárodními partnery. Jde především o Čínu, odkud pochází většina nebezpečných výrobků (54 %).

Nejčastěji hlášenými nebezpečnými výrobky byly stejně jako v předchozím období oděvy a textil (423 notifikací nebezpečí z hlediska udušení či podráždění), hračky (324 notifikací; nebezpečí se týkalo především udávení), motorová vozidla (171 notifikací, hrozbou bylo nebezpečí úrazu), elektrické spotřebiče (153 notifikací, nebezpečím byla hrozba úrazu elektrickým proudem) a kosmetické přípravky (104 notifikací týkajících se chemického rizika). Uvedené výrobky představovaly v souhrnu 74 % všech oznámení o výrobcích, které představovaly pro spotřebitele vážné riziko.

Zpráva RAPEX za rok 2011

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů