Pátek, 26. dubna 2024

MŽP šetří na nákupech a nájmech, bude rušit část agend

MŽP šetří na nákupech a nájmech, bude rušit část agend

Úspory plynoucí z rozpočtových škrtů na příští tři roky nabraly na ministerstvu životního prostředí podobu snižování počtu pracovníků, zániku některých agend a třeba i sestěhování více úředníků do jedné kanceláře a levnějších nákupů elektřiny a telekomunikačních služeb. Od začátku volebního období klesl počet zaměstnanců centrály o 20 procent. Nyní čeká propouštění zaměstnanců Agenturu ochrany přírody a krajiny (AOPK) o 30 procent (198 lidí), ale i správy největších národních parků - šumavského a krkonošského. Úředníci se musejí obejít bez erárních novin.

"Opouštíme pronajaté budovy, od 1. června se stovka zaměstnanců České informační agentury životního prostředí CENIA stěhuje do budovy MŽP. Jde o jednorázovou úsporu osmi milionů korun," řekl novinářům ministr Tomáš Chalupa (ODS). Už loni se do centrály přestěhovala AOPK. Podobný proces chce Chalupa prosadit i v krajích.

Do dvou až tří let by chtěl ministr přestěhovat i Státní fond životního prostředí (SFŽP), který sídlí v moderní kancelářské budově s nejvyšším standardem u metra Budějovická. "Není možné, aby státem řízená organizace sídlila v takto drahém nájmu," uvedl s tím, že fond se do centrály v Edenu nevejde. Kam se jeho úředníci přestěhují, bude záležet na vývoji agendy. SFŽP totiž nyní spravuje evropské peníze, národní programy a program Zelená úsporám, přičemž trvání první a třetí agendy je časově ohraničené. Jejich správci proto mají i smlouvy na dobu určitou.

Protože resort už nedostává peníze na vědu, nechá Chalupa na Výzkumném ústavu vodohospodářském a Výzkumném ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Praze-Průhonicích, zda se uživí z grantů, nebo zaniknou.

Hlubokou analýzou nyní podle Chalupy procházejí agendy všech příspěvkových organizací MŽP, aby se přišlo na případné duplikace. V úvahu připadá například sjednocení některých úkolů CENIA a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) chce ministr vytvořit kontrolní, nikoli povolovací instituci. Inspekce by se také v budoucnosti už neměla zabývat sousedskými spory, které současně řeší obce.

Ještě před dvěma lety MŽP hospodařilo s provozními náklady kolem čtyř miliard korun, letos má k dispozici tři a pokles předpokládá až k 2,5 miliardám. Vedle nevyhnutelných zásahů do struktury úřadu se MŽP snaží o drobné úspory. Pro zaměstnance hlavní budovy už nekupuje noviny, kancelářské potřeby obstaralo centrálním nákupem za 3,8 milionu na rok místo předpokládaných sedmi milionů. Díky centralizovanému zadání pořídilo telekomunikační služby na tři roky za deset milionů místo předpokládaných 56 milionů. Elektronické tržiště chce nyní spustit i pro malé zakázky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů