Čtvrtek, 18. dubna 2024

Veřejné slyšení k Temelínu zaujalo ve Vídni jen hrstku lidí

Veřejné slyšení k Temelínu zaujalo ve Vídni jen hrstku lidí

Jen několik desítek Rakušanů přilákala dnes ve Vídni veřejná diskuse o dostavbě třetího a čtvrtého bloku české jaderné elektrárny Temelín, kterou uspořádali čeští představitelé. Akci po zahájení na několik minut přerušil člověk s megafonem, který debatu označil za frašku. Rakouské protiatomové spolky veřejné slyšení vesměs ignorovaly.

Debatu o rozšíření Temelína pro rakouskou veřejnost zorganizovalo české ministerstvo životního prostředí, které přizvalo experty včetně šéfky českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové.

Do diskuse se kromě veřejnosti zapojili i rakouští politici. "Z rakouského pohledu je jasné, že jaderná energie není bezpečná. Představuje riziko pro lidi i přírodu. Je to technologie včerejška - musíme vsadit na obnovitelné zdroje energie," prohlásil rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich. Tento názor podle něj potvrdila i loňská havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Rakousko je dlouholetým odpůrcem jaderné energie, elektřinu z jádra samo nevyrábí.

Debatu ještě před vystoupením rakouského ministra narušil člověk ve žluté vestě, proti kterému na pódiu zasáhla ochranka. Muž měl ale v sále několikaminutovou možnost vyjádřit se a do megafonu několikrát zopakoval výzvu, aby přítomní rozpravu neposlouchali, protože jde o frašku.

"Lituji, že 25 let po katastrofě v Černobylu musíme hovořit o nové jaderné elektrárně," uvedla v debatě vídeňská radní pro životní prostředí Ulrike Simaová. Bývalá aktivistka ekologické organizace Global 2000 kritizovala, že posuzování vlivu dostavby Temelína se netýká konkrétní technologie. "Byl zvolen tlakovodní reaktor. Je to technologie vyzkoušená mnoha lety - je jedno, zda ho dodá prvý nebo druhý uchazeč," reagovala šéfka SÚJB Drábová. Občané kladli zástupcům české strany také technické otázky, které se týkaly například likvidace vyhořelého jaderného paliva.

Manažerka ČEZ pro třetí a čtvrtý blok Temelína Iva Kubáňová uvedla, že Česká republika na rozdíl od Rakouska nemá Alpy jako rezervoár vody pro vodní elektrárny a že se bude muset vyrovnat se snižujícími se zásobami uhlí. "Jaderný scénář se nám zdá optimální," řekla k záměru firmy dobudovat temelínskou elektrárnu.

"Je naším cílem ujistit Vás, že nám extrémně záleží na tom, aby jakékoli řešení pro výběr dvou bloků (Temelína) bylo činěno na nejvyšší možné (úrovni) technické bezpečnosti," prohlásil před publikem náměstek českého ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. Připomněl, že veřejné diskuse nabídl rakouské i německé straně český premiér Petr Nečas. "Záleží nám na otevřené, transparentní diskusi, nic neskrýváme. Aby nezůstala jakákoli pachuť, že česká strana nehodlá o této věci diskutovat. Relevantní připomínky budou zohledněny," dodal. Vítěz tendru na dostavbu Temelína by měl být znám v příštím roce, dokončení třetího a čtvrtého bloku se předpokládá nejpozději v roce 2025.

Hlaváče překvapil nízký zájem Rakušanů o diskusi. "Nechci spekulovat o skutečných důvodech, proč přišlo řádově několik desítek lidí. Je to zoufalá disproporce k tomu, co jsme očekávali," řekl novinářům.

Hornorakouské protiatomové spolky, které se řadí k nejhlasitějším kritikům jihočeské jaderné elektrárny a které kvůli Temelínu v minulosti organizovaly například blokády česko-rakouských hraničních přechodů, předem ohlásily, že na veřejnou debatu do Vídně nepřijedou. Toto rozhodnutí odůvodnily tím, že akce nemá právně závazný charakter ve smyslu Úmluvy o posuzování vlivů na životní prostředí přesahujících hranice států. Soustředit se hodlají na veřejné projednání posudku o vlivu dostavby elektrárny na životní prostředí, které se uskuteční ve druhé polovině června v Českých Budějovicích. K plánovanému projektu spolky shromáždily kolem 22.000 výhrad.

Český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal v diskusi připomněl, že alpská republika se už v minulosti snažila zabránit výstavbě Temelína, kde jsou v současnosti v provozu dva bloky. "V roce 1993 (rakouský) kancléř Franz Vranitzky nabídl České republice 1,3 miliardy českých korun za to, že Česká republika nedokončí Temelín. Srovnáme to s produkcí proudu..., je to cena na úrovni jednoho promile výtěžku Temelína," řekl Koukal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů