Úterý, 19. března 2024

Odborníci, politici i aktivisté v Plzni diskutovali: Co můžeme udělat pro čistější vzduch a bezpečnější dopravu

Odborníci, politici i aktivisté v Plzni diskutovali: Co můžeme udělat pro čistější vzduch a bezpečnější dopravu

Dvacítka odborníků, politiků i aktivistů dnes v Plzni diskutovala o možných opatřeních ke zlepšení kvality ovzduší a pro bezpečnější dopravu ve městě. Seminář nazvaný "Co může Plzeň udělat pro čistější ovzduší a bezpečnější dopravu?" proběhl na půdě Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Zorganizovalo ho sdružení Děti Země ve spolupráci s Centrem pro životní prostředí a zdraví.

"Město Plzeň má dlouhodobě problémy se znečištěním ovzduší, zejména prachovými částicemi a rakovinotvorným benzo-a-pyrem. (1) Šlo o naši první veřejnou aktivitu v rámci projektu ´Plzeň bez sazí (2), jehož cílem je přispět k čistějšímu ovzduší ve městě", uvedl Martin Hyťha z Dětí Země Plzeň a dodal "Oceňujeme, že město zadalo studii proveditelnosti nízkoemisní zóny v Plzni, která by měla být dokončena v srpnu. Takové zóny úspěšně fungují v několika desítkách měst v Německu, Švédsku, Holandku, Dánsku a dalších zemích. O zavedení nízkoemisních zón uvažuje také Praha nebo některá města v Moravskoslezském kraji."

Petr Šmíd z Nadace Partnerství prezentoval na semináři zkušenosti s projekty zaměřenými na bezpečnost dopravy - "Cesty městy" a "Bezpečné cesty do škol".

Pavel Novák z Českého plynárenského svazu prezentoval zkušenosti s využitím zemního plynu v dopravě v různých částech světa, v Evropě i v České republice.

Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví informoval o mezinárodním projektu "Bez sazí pro klima" (Soot-free for Climate), který se zaměřuje na prosazování opatření vedoucí k ochraně klimatu i k ochraně lidské zdraví snižováním emisí uhlíkových sazí (Black Carbon) a látek vedoucích ke vzniku přízemního ozónu. Kromě jiného uvedl: "Jemné prachové částice a ozón dnes pro Evropany představují v životním prostředí největší zabijáky. V Evropě umír&aa cute; každý rok zbytečně v důsledku tohoto znečištění přes 300 tisíc obyvatel. V České republice je to několik tisíc zbytečně zmařených životů ročně. Mnohá města a vlády proto zavádějí nízkoemisní zóny, mýtné systémy a dieselové filtry prachových částic nebo prosazují čistější paliva v dopravě."

Seminář se uskutečnil v rámci projektu "Plzeň bez sazí" podpořeného Nadačního fondu Zelený poklad a organizací Deutsche Umwelthilfe.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů