Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Takže konečně víme, jak vypadá "krádež za bílého dne", o které v souvislosti s Lesy ČR vykládal poradce exministra životního prostředí Drobila Knetig. Také už je nám jasné, co to znamená "tunelování pod dohledem politiků", které popisuje výroční zpráva BIS. A už hlavně rozumíme tomu, proč ODS a ČSSD, které si jinak předhazují kdeco, chodí kolem skandálů Lesů tiše jako po pěšině. Závěry kontroly NKÚ jsou zdrcující a potvrzují nejhorší podezření: Lesy byly tak či onak pokoutním zdrojem pro financování partají. Teď musí nastoupit policie - a je úplně jedno, jestli chytí sumce nebo čudlu. Tenhle lesní rybník je nutno vypustit celý, ať už se na dně bude plácat cokoli.

Výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod byla nedávno zahájena v Brodku u Přerova a v místní části Luková. Celkové náklady na realizaci jsou 142 mil. Kč včetně DPH, přičemž 85 % uznatelných nákladů uhradí dotace Evropské unie v rámci Operačního programu Životní prostředí a 5 % uhradí český stát prostřednictvím Státního fondu pro životní prostředí. Zbylé prostředky poskytne obec. Podle projektu firmy Voding Hranice, spol. s r.o., kanalizaci a čistírnu vybuduje divize Olomouc závodu OHL ŽS, a.s. Česká republika. Dokončení zakázky je plánováno na polovinu června příštího roku.

Pět velkých amerických společností plánuje spolupráci při vývoji a využití umělých hmot vyrobených z rostlinných zdrojů. Jsou to Coca-Cola, Ford Motor, H.J. Heinz, Nike a Procter & Gamble. Umělá hmota vyrobená z rostlinných zdrojů by snížila využívání fosilních paliv.
Cílem je, aby nový plast byl z udržitelných zdrojů a komerčně realizovatelný. Spolupráce na vývoji bude stavět na "rostlinné lahvi" společnosti Coca-Cola, lahev je z 30 procent vyrobena z cukrové třtiny. Firma Heinz již získala od Coca-Coly licenci na tuto technologii a chce ji využít u některých svých lahví na kečupy.
Všechny jmenované společnosti v současnosti ve výrobě používají PET, tedy polyethylentereftalát. PET se využívá pro různé produkty od umělohmotných lahví, oděvů a obuvi po koberce a automobily. K jeho výrobě je však potřeba ropa, napsala agentura Reuters.

Spotřeba některých biopaliv po růstu z posledních sedmi let v prvním čtvrtletí letos poprvé začala klesat. Takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty, se za první tři měsíce meziročně spotřebovalo o dvě procenta méně, tedy 61 215 tun. U bioetanolu, který se přimýchává do benzinu, naopak spotřeba o tři procenta rostla - na 19 512 tun .)

Tři studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati vyvinuli sedačku z tvrdých papírových kartonů, do kterých se balí solární panely. Obsadili 5. místo v kategorii Potenciál.
Sedačku lze lehce rozložit i složit a je velmi levná. "Bude stát kolem čtyř stovek. Chceme ji nabízet například studentům, kteří na drahý nábytek nemají. Navíc je ekologická, využívá totiž odpad," říká členka týmu, šestadvacetiletá Monika Bajerová.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů