Pátek, 26. dubna 2024

Tendr: "Provoz MŽP ČR s.r.o."

V dubnu poskytl rozhovor médiím hejtman Jihočeského kraje...

Tendr: "Provoz MŽP ČR s.r.o."

Vůbec by mě nepřekvapilo, když by se časem, pod značkou "levně" vypsal obří tendr pro firmy tajných vlastníků na "Provoz Ministerstva životního prostředí s.r.o."

Respektovaní ekologové a posléze i politici Josef Vavroušek a Ivan Dejmal, kteří stáli v samém závěru roku 1989 u zrodu Ministerstva životního prostředí ČR, se musí obracet v hrobě. Po dvaadvaceti letech demokracie, byť často hodně ušmudlané, se díky nápadům jedné pidipartaje s věcmi veřejnými v názvu (!), vracíme kamsi do politického pravěku. A to jen proto, že tuhle partu lidí, spojenou se šmírováním, odposlechy, výslechy a neustálým protichůdným plkáním, napadlo pod přitažlivým heslem úspor ve státní správě zrušit pár ministerstev. Včetně "životního prostředí".

Obávám se, že v handlu o udržení moci tenhle truchlivý nápad podpoří i technokrati a političtí dinosauři nejen z Jánského vršku, protože z drancování krajiny a vypouštění neviditelného svinstva do ovzduší nebo řek lze vždy něco tu a tam trhnout.

A argumenty o další podpoře podnikání jsou hned po ruce. Ale seriozní podnikatelské kruhy reprezentované Svazem průmyslu a dopravy nebo Hospodářskou komorou určitě nejásají. Vyspělá Evropa ekologii ctí, protože zásady trvale udržitelného rozvoje a způsobu života, které u nás prosazovali právě Josef Vavroušek s Ivanem Dejmalem, jsou přirozenou součástí sociálního a ekonomického rozvoje.

Je třeba otevřeně říct, že případným zrušením Ministerstva životního prostředí ČR se nic nezíská. Možná ubude jeden ministr, ale agendy, vesměs přísně vázané na závazky vůči Evropské unii, evropskému životnímu prostředí a spoluutvářené v Bruselu, zůstanou. A budou se snad bourat budovy úřadu, nebo odřezávat jejich přípojky od dodávek plynu, elektřiny a tepla? Určitě ne.

Neznamená to, že by ministerstvo životního prostředí nemohlo fungovat lépe a efektivněji, stejně jako každý další státní úřad, Úřad vlády nevyjímaje. Ale to, že zrušíme ekologii nebo kulturu, tedy zdánlivě "slabé" rezorty, nic pozitivního nepřinese. Bude to jen triumf neschopnosti, potvrzující slabost současné vládní garnitury ODS, TOP 09 a Věci veřejné, opájející se v pseudoreformách a pseudoúsporách, bez toho, aby se řešily skutečné problémy, které Česko trápí. Mimochodem - vůbec by mě nepřekvapilo, když by se časem, pod značkou "levně" vypsal obří tendr pro firmy tajných vlastníků na "Provoz Ministerstva životního prostředí s.r.o." Pakt zdánlivé stability, o který vládnoucí koalice usiluje, je už teď neživotaschopný.

ZDROJ:www.parlamentnilisty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů