Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ford Focus 1.0 EcoBoost: 16 světových rekordů!

Ford Focus 1.0 EcoBoost: 16 světových rekordů!

Nedávno uvedl Ford na trh svůj kompaktní model Focus s úsporným zážehovým agregátem 1.0 EcoBoost a příznivé ohlasy trhu na malý agregát s výkonem až 92 kW podpořil ukázkou jeho dynamických schopností. Focus s tímto agregátem totiž překonal šestnáct rekordů Mezinárodní automobilové federace na trasách od jednoho kilometru až po 4104,7 km.

Po zkušební trati CERAM ve francouzském Mortefontaine jezdili dva dny třemi identickými vozy Focus 1.0 EcoBoost v sériovém provedení soutěžní jezdec Jari-Matti Latvala a osm novinářů z Francie a USA. Jejich cílem bylo dosažení rychlostních rekordů v dané objemové třídě. Každý z vozů bylo nutné před rekordním pokusem zajet pod dohledem oficiálního komisaře FFSA (Fédération Française du Sport Automobile), tři vozy následně stanovily světové rekordy v kategorii do jednoho litru pracovního objemu na trasách jeden kilometr a jedna míle s pevným i letmým startem, dále dosáhly rekordní průměrné rychlosti na úsecích od 10 km do 4104,7 km a nejvyšší průměrné rychlosti po měřenou dobu šesti, dvanácti a čtyřiadvaceti hodin.

"Tento motůrek klame tělem, pokud jde o dynamiku," řekl Latvala, který obvykle "v práci" jezdí soutěžním speciálem Ford Fiesta RS WRC o výkonu 224 kW. "Dosažené rekordy prokázaly, že 1.0 EcoBoost dokáže být stejně zábavný jako úsporný."
Nejvyšší průměrné rychlosti 191,056 km/h bylo dosaženo při pokusu o překonání světového rekordu v nejvyšší průměrné rychlosti po dobu jedné hodiny.

Focus EcoBoost 92 kW zvládne akceleraci 0 - 100 km/h za 11,3 s a vyvine nejvyšší rychlost 193 km/h, kombinovaná spotřeba činí 5,0 l/100 km, což odpovídá emisím CO2 na úrovni 114 g/km. Verze s výkonem 74 kW pak má nejnižší spotřebu paliva ve své třídě, pouhé 4,8 l/100 km (emise CO2 109 g/km).

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů