Pátek, 29. března 2024

Zavedení energetických štítků by mohlo být schváleno v pátek

Zavedení energetických štítků by mohlo být schváleno v pátek

Poslanci dnes propustili do závěrečného čtení vládní novelu zákona o hospodaření energií, která zejména zavádí povinnost označovat budovy energetickými štítky, podobně jako je tomu nyní u elektrospotřebičů. Poslanci by měli novelu schvalovat ještě tento pátek. Takzvané průkazy energetické náročnosti mají sloužit jako informace pro kupující či nájemce, kteří podle nich zjistí provozní náklady na energie. Norma má vést k nižší spotřebě energií a snížení výdajů za energie.

Sněmovní výbor pro životní prostředí a hospodářský výbor navrhují, aby se na vlastníky rodinných a rekreačních domů nevztahovala povinnost nechat při jejich výstavbě a rekonstrukci vypracovat studii, zda je možné zajistit alternativní zásobování energií. Nemuseli by ani nechávat zpracovat posudek na doporučení ohledně snížení energetické náročnosti budovy při její rekonstrukci.

Výbor pro životní prostředí chce také vypustit možnost, aby například při pronájmu bytu si nechal průkaz vypracovat přímo vlastník tohoto bytu, a ne například společenství vlastníků. Místo toho by platilo, že průkaz pro celou budovu je i průkazem pro její součást.

Oba výbory navrhují i řešení pro případ, že vlastník bytu nedostane energetický průkaz. V takovém případě by ho mohl nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepla za poslední tři roky. Tyto dokumenty by pak v případě prodeje nebo pronájmu bytu nahradily energetický štítek. O všech pozměňovacích návrzích poslanci rozhodnou při závěrečném schvalování.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) řekl, že jeho úřad pracuje na tom, aby nejpozději do konce příštího roku spustilo program, který podpoří vlastníky veřejných i soukromých budov při hledání úspor energií. Domnívá se, že zejména pro obce bude takový program jedinou možností jak zajistit, aby obce mohly stavět budovy, které budou splňovat požadované standardy téměř nulové spotřeby energie.

Martin Neliba

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů