Pátek, 26. dubna 2024

CENIA pořádala 1. české uživatelské fórum GMES

Ve dnech 29.-30. května 2012 proběhla v budově Ministerstva dopravy první národní konference věnovaná evropskému programu monitorování životního prostředí a bezpečnosti - GMES.

CENIA pořádala 1. české uživatelské fórum GMES

Cílem konference, kterou uspořádala CENIA, bylo především informovat uživatele o již dostupných produktech a službách programu GMES, poukázat na budoucí portfolio dat a diskutovat potřeby uživatelů, kteří je budou moci využívat. Plně provozní fáze systému GMES se očekává k 1.1.2014.

Konference byla zahájena úvodními projevy zástupce gestora GMES - Ministerstva životního prostředí - a zástupců partnerských ministerstev - Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva dopravy. Celkem se na konferenci sešlo 95 účastníků, mimo jiné i zahraniční hosté z evropských institucí zabývajících se kosmickou složkou GMES (Evropská kosmická agentura, ESA), in-situ složkou (Evropská agentura pro životní prostředí, EEA) a technickou koordinací (Evropské výzkumné centrum, JRC). Sekci v anglickém jazyce uváděl zástupce Evropské komise.

Pozvání na konferenci přijali i zástupci ze sousedních států (Rakouska, Polska, Německa, Slovenska), z nichž někteří vystoupili s vlastním příspěvkem. Návštěvníky konference byli dále zástupci ministerstev, institucí resortu životního prostředí, krajů, členové akademické a výzkumné obce, studenti, ale i zájemci z řad českých soukromých podnikatelských subjektů. Partnery akce byly firmy GISAT s.r.o., ARCDATA Praha s.r.o. a MDP GEO s.r.o. Ze zahraničních firem projevila zájem o partnerství firma ASTRIUM Czech Republic s.r.o. Doprovodnou akcí v rámci konference byla výstava tematických posterů státních i soukromých společností.

První konferenční den byl rozdělen do tří sekcí, z toho jedna byla vedena v anglickém jazyce, a byla koncipována jako přednášková. Druhý den měl dopoledne podobu šesti paralelně probíhajících sekcí věnovaných diskuzi nad jednotlivými tematickými oblastmi služeb GMES (území, atmosféra a klimatické změny, krizové řízení, bezpečnost) a GEOSS. Odpoledne proběhl workshop zastřešený projektem geoland2.

Prezentace kompletně pokryly nejvýznamnější aspekty vztahující s k budování, struktuře a službám systému GMES. Představena byla například podrobná specifikace družic Sentinel včetně harmonogramu jejich vypouštění, dále zajímavá byla prezentace popisující pozemní infrastrukturu Německé kosmické agentury (DLR) a mnoho dalších. Příspěvky se mimo jiné dotkly problematické oblasti financování programu GMES po roce 2013. Středeční program byl zaměřen na diskuze mezi uživateli, které měly směřovat k identifikaci problémů a potřeb, v kterých vyžadují uživatelé konkrétní řešení.

Účastníci konference se shodli na tom, že přínosy GMES jsou pro české uživatele do budoucna žádaným doplňkovým zdrojem informací, který pro řadu oborů může významně zaplnit mezeru v dostupnosti dat. Rozvoj aplikací přináší zároveň velký potenciál pro růst odvětví a trhu s geodaty. Diskutovány byly otázky a rizika přístupu k primárním surovým datům GMES pro vědecké účely. V následujícím období roku 2012 a 2013 bude zveřejněno několik dokumentů vztahujících se k budoucnosti programu GMES. V prvé řadě je to rozhodnutí Evropské komise o způsobu financování programu GMES, v němž Česká republika prosazuje cestu financování z rozpočtu EU. Dále je to nastavení datové/licenční politiky a přístupu k datům, které má zásadní význam pro podobu koncových služeb, portfolia produktů a jejich dostupnosti.

U příležitosti pořádání 1. českého uživatelského fóra GMES proběhla první neformální schůzka zvláštní pracovní skupiny pro datovou politiku GMES při Koordinační radě ministra dopravy pro kosmické aktivity (KR-KA).

Konference prokázala připravenost, angažovanost a zájem českých uživatelů o nabízené služby. Dosažení synergických efektů a maximalizace přínosu zapojení ČR v GMES je možné dosáhnout jen na základě vzájemné spolupráce a porozumění potřeb.

1. české uživatelské fórum GMES bylo akcí, která více než dostatečně přispěla k vzájemné informovanosti a je výborným základem rozvíjení další spolupráce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů