Úterý, 16. dubna 2024

U zámku Konopiště vznikla nová naučná stezka

U zámku Konopiště vznikla nová naučná stezka

U zámku Konopiště na Benešovsku vznikla naučná stezka, která návštěvníky seznámí s 11 stromy rostoucími v zámeckém parku. Vybudování 2,5 kilometru dlouhé trasy stálo 350.000 korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Každé zastavení stezky popisuje konkrétní druh stromu včetně detailního obrazového ztvárnění a úkolů pro děti od skřítka Konopišťáka. Na informačních cedulích je zachycen jírovec maďal, smrk ztepilý, habr obecný, bříza bělokorá, jedle bělokorá, borovice lesní, dub letní, buk lesní, lípa srdčitá, javor klen a modřín opadavý. Návštěva je podle Boublíka vhodným doplňkem školní výuky, například přírodovědy či prvouky.

Stezka začíná u hráze Zámeckého rybníka, pokračuje kolem vstupu do Růžové zahrady, odkud vede doprava a v kopci za zahradou odbočuje na lesní cestu nad přírodním divadlem. Poté pozvolna stoupá až k dřevěnému altánu na Tuškově. Konec je u odbočky na vrch Šiberna, vzdálené jen půl kilometru od zámku.

Lesy ČR již v minulosti u zámku otevřely naučnou stezku o historii a přírodě konopišťského zámeckého parku a lesní stezku Ferdinanda d´Este. Na údržbu parku podnik ročně vynakládá téměř milion korun.

Konopišťský zámecký park patří mezi největší a nejhodnotnější české krajinářské parky. V roce 2002 byl spolu se zámkem vyhlášen národní kulturní památkou. Park na ploše 340 hektarů nechal vytvořit arcivévoda František d´Este. Kromě domácích dřevin v něm byly vysazeny i různé exotické druhy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů