Pátek, 26. dubna 2024

Gumoasfalt na Zlínsku údajně snižuje hluk ze silničního provozu

Gumoasfalt na Zlínsku údajně snižuje hluk ze silničního provozu

Silničáři na Zlínsku poprvé loni na konci října použili na krátkém úseku silnice I/49 u Zádveřic novou směs z asfaltu a recyklovaných pneumatik. Na jaře zde odborníci pod vedením Jana Kudrny z Vysokého učení technického v Brně poprvé měřili hlučnost nového povrchu. Takzvaný gumoasfalt je v porovnání s běžným povrchem tišší, navíc pro lidské ucho příjemnější, řekl dnes ČTK výkonný ředitel společnosti RPG Recycling Petr Sadovský.

Společnost RPG Recycling se výrobou pryžového granulátu, který vzniká drcením pneumatik, zabývá dlouhodobě. Již dříve jej začala využívat k výrobě kanálových poklopů a vpustí. Stovky tun vyřazených pneumatik, které by jinak zatěžovaly životní prostředí, najdou díky recyklaci další využití. Již dříve byly využívány ve městech či na jiných úsecích, kde se nemůže jezdit rychleji než 50 kilometrů za hodinu.

Nyní povrch prošel plnou zátěží na silnici první třídy. Odborníci jej porovnávali se dvěma sousedními úseky, které jsou z asfaltového betonu a asfaltového koberce mastixového. Podle prvních výsledků byla hlučnost gumoasfaltového povrchu nižší o tři decibely oproti koberci mastixovému a dokonce o čtyři oproti asfaltovému betonu. Podle Kudrny se navíc podstatně snižuje hlučnost o čtyři až šest decibelů ve frekvencích, na které je lidský sluch nejcitlivější, to jest vyšších než 1000 hertzů.

Nový povrch je také odolnější vůči povětrnostním podmínkám. "Podle našich běžných vizuálních prohlídek není povrch vozovky po zimní sezoně nikterak narušen, což je pro nás příznivá zpráva, ale uvidíme, jaké výsledky přinesou zkoušky v laboratořích," uvedl šéf zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek. Podle Sadovského je sice výstavba silnic ze směsi asfaltu a pryžového granulátu 'finančně mírně náročnější', nicméně náklady se prý staviteli vrátí dlouhou trvanlivostí a spolehlivostí.

RPG Recycling vyrábí pryžovou drť z nových i starých pneumatik. Je dceřinou společností firmy Kovosteel, která sídlí ve Starém Městě na Slovácku a zabývá se sběrem, výkupem a zpracováním odpadů.

Jan Vondrášek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů