Sobota, 27. dubna 2024

Praha: Svoz a využití nápojových kartonů (tetrapacků)

Praha: Svoz a využití nápojových kartonů (tetrapacků)
Kde končí nápojové obaly vytříděné Pražany?

Vytříděné kartony z celé Prahy se nejprve navezou na speciální linku, kde jsou slisovány do balíků a ty se pak odvezou do papíren na recyklační zpracování.

Tyto papírny jsou vybaveny zařízením pro oddělení jednotlivých vrstev. To probíhá vířivým rozvlákněním, kdy se na sítech zachytí kvalitní dlouhá papírová vlákna. Zbytky polyethylenu lze energeticky využít přímo v papírně při výrobě páry nebo pro ohřev vody.

Alternativou zpracování vícevrstvých obalů je jejich využití ve stavebnictví, kdy se rozdrtí a za tepla lisují do desek či panelů. Do připravovaného projektu jsou samozřejmě zařazeny i sběrné dvory hlavního města Prahy, takže pokud máte chuť třídit nápojové kartony, ale zrovna v místě vašeho bydliště ještě není speciální nádoba, můžete nashromážděný odpad odevzdat v nich. Zavádění tříděného sběru této komodity je samozřejmě spojeno s rozmanitými problémy, zádrhely a nedokonalostmi, ovšem mějme na paměti, že jde o projekt pilotní, který má případné mouchy vychytat. Pokud pilotní projekt prokáže, že třídění nápojových kartonů v Praze má smysl, pak v průběhu dalšího období dojde k jeho proměně na stálý systém.

Jak probíhá recyklace vytříděných nápojových kartonů z Prahy?

Nápojové kartony z Prahy jsou dále využity při výrobě papíru. Nejprve se oddělí jednotlivé vrstvy (papíru, polyethylenu a hliníku) ve vířivém rozvlákňovači, který je naplněn celými nápojovými kartony a vodou. Rozvlákňování trvá 15 - 30 minut a během této doby dojde k rozvolnění celulózových (papírových) vláken a vytvoření vodné suspenze - tzv. vlákniny. U tohoto postupu není nutné používat pomocné chemikálie ani teplou vodu. Záleží však na materiálové čistotě, znečištění by nemělo být větší než 10 %. Z tohoto důvodu je rozvlákňovač vybaven systémem umožňujícím účinné odstranění nevláknitých materiálů (zbytků nápojů, polyethylenových a hliníkových fólií, tiskařských barev, bláta, písku, kovového odpadu a jiných cizorodých látek), které by jinak zahltily agregát. Vířivým rozvlákněním se získá z nápojových kartonů 70 - 90 % celulózových vláken. V papírně jinak nevyužitelné zbytky vrstev hliníkových a polyethylenových fólií jsou energeticky využity - spalovány při výrobě páry. Horká pára je využita při sušení buničiny a při výrobě elektřiny pro potřeby rozvlákňovacího procesu.

ZDROJ:www.praha-mesto.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů